Skip to main content

Hvem skal behandle voksne med hyperkinetiske forstyrrelser/ADHD/»DAMP«?

Overlæge Birgitte Vange, Det børne- og ungdomspsykiatriske Hus, Odense, og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Augustenborg, E-mail: wisbech.vange@dadlnet.dk

3. nov. 2005
2 min.

Sundhedsstyrelsen fastslog i december 2000 med »Vejledning om behandling af børn med antidepressiva, antipsykotika og centralstimulerende midler«, at udredning og behandling af børn (under 18 år) med opmærksomhedsforstyrrelse/hyperkinetiske forstyrrelser/ADHD/DAMP skal varetages af spe-ciallæger i børne- og ungdomspsykiatri.

Det har vi så gjort, og antallet af patienter med disse vanskeligheder har nærmest været eksponenentielt stigende.

Man var tidligere af den opfattelse, at opmærksomhedsforstyrrelse/hyperkinetiske forstyrrelser/ADHD/DAMP var noget man voksede fra. Nu viser nyere forskning, at ca. 50% af forstyrrelserne fortsætter i voksenalderen, så fortsat medicinsk behandling er påkrævet. Vi ved også, at en del personer med disse diagnoser er at finde i fængsler og misbrugskredse.

Sundhedsstyrelsens markante udmelding mht. behandling af børn og unge med centralstimulantia bevirkede jo, at mange pædiatere, neurologer og praktiserende læger afstod for at behandle disse patienter. Men hvem skal overtage udrednings- og behandlingsansvaret, når de unge patienter vokser ud af børne- og ungdomspsykiatrien som 18(-21)-årige?

Der er tale om et fagligt felt, som kræver, at man sætter sig ind i diagnostik og behandling, men opgaven kunne for så vidt løftes af både neurolog, psykiater og praktiserende læge.

Af hensyn til kontinuiteten i patientbehandlingen, organisationen af behandlingen og opkvalificering af de relevante speciallæger, er det imidlertid vigtigt af få afklaret, hvem der skal varetage opgaven.

Hvad tænker Børne- og UngdomsPsykiatrisk Selskab i Danmark? Hvad tænker Dansk Psykiatrisk Selskab, Dansk Neurologisk Selskab og Praktiserende Lægers Organisation?

Og hvad mener Sundhedsstyrelsen?

> Svar 1

> Svar 2