Skip to main content

Hvis jeg kunne bestemme ...

Kommentator Karl H. Bornhøft

1. maj 2009
2 min.

En million danskere har en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring - og de står foran børn, studerende, arbejdsløse og ældre i behandlingskøen. Dette er både uetisk, uansvarligt og en trussel mod både lægeløftet og idealet om lige samvittighedsfuld omsorg for alle.

Hvis SF kunne bestemme, ville det være slut med, at virksomheder kan trække sundhedsforsikringer fra i skat og slut med DRG-takster, der udhuler de offentlige sygehuses økonomi. Kort sagt, det skal være slut med A- og B-sygehuse og A- og B-patienter. I stedet vil vi investere massivt i de offentlige sygehuse, så de får mulighed for at levere en god, lige og fri behandling til alle.

Hvis jeg kunne bestemme, blev der øjeblikkeligt sat en stopper for det markedsstyrede sundhedsvæsen. Regeringens markedsideologi, med frit valg og konkurrence lyder tillokkende - men det er absolut uhensigtsmæssigt på sundhedsområdet. Logikken om frit valg er jo ikke gældende ved sygdom. Den raske har tusind ønsker - den syge kun et, og patienten kan jo ikke bare fravælge nødvendig sygdomsbehandling.

Samtidig svækkes tilliden markant ved et ureguleret læge-kunde-forhold, hvilket er forståeligt, hvis behandlingerne medfører en stigning i lægens indkomst. Patienten vil derfor kræve en second opinion, ligesom lægen ofte må agere mere forsigtigt. Dette er en uholdbar løsning for alle parter. Sundhedsydelser skal være et fællesgode - og ikke et forbrugsgode.

Tårnhøje lønninger og bedre arbejdsforhold på de private sygehuse har ligeledes gjort, at mange læger arbejder for to firmaer på samme tid. I enhver anden virksomhed er det bandlyst at arbejde for konkurrenten. Hvorfor er det anderledes i sundhedsvæsenet?

Jeg vil derfor opfordre lægerne til at bestemme sig for, hvad de vil. Det nytter ikke noget, at man drømmer om et lige og frit sundhedsvæsen, hvis man samtidig går til overbetaling på private sygehuse, og på den måde selv er med til at dræne de offentlige sygehuse for resurser. Kunne jeg bestemme, skulle det ikke være muligt at arbejde for to konkurrerende firmaer! Det er uhørt.

De offentlige sygehuse tvinges i knæ - og til hvilken nytte? Der er ikke evidens for, at privatisering i sundhedsvæsenet fremmer effektiviteten. Tværtimod tyder alle nyere undersøgelser på, at det offentlige sygehusvæsen overgår privathospitalerne i effektivitet.

Kunne jeg bestemme, skulle vores sundhedsvæsen baseres på »solidaritet og etik« - i stedet for at være et marked, hvor forbrugeren vælger fra og til efter præferencer og betalingsvilje. For sygdomsbehandling må ikke blive en vare, som kun nogle har råd til.