Skip to main content

Hvordan hjælper vi bedst de voldsramte især dem af partnervold?

Læge Lise Seidelin, Vejstrup E-mail: lise-seidelin@lisegaarden.dk

1. nov. 2005
3 min.

Der gøres meget for, at voldsramte kvinder ikke skal udsættes for vold mere. Der er kampagnen »Stop volden mod kvinder - bryd tavsheden«.

Ja, det er godt at bryde tavsheden, når det gøres på en måde, der skaber tryghed for den voldsramte.

Jeg vil her tillade mig at gøre opmærksom på noget, jeg synes er modsætningsfyldt. Og som jeg synes skader de voldsramte meget.

Socialministeriet har iværksat en kampagne, »Stop volden mod kvinder - bryd tavsheden«, [1]. Landsdækkende Konfliktråd med møder mellem offer og gerningsmand var på finanslovsforslaget, men røg ud til sidst [2].

At konfliktråd nedlægges er noget, der vil få vidtrækkende negative konsekvenser for voldsramte.

Det virker meget modsætningsfyldt, når regeringen har målet at få mindsket volden mod kvinder »Stop volden mod kvinder - bryd tavsheden«. Konfliktråd var et godt tilbud, der kunne være kommet de voldsramte også dem af partnervold til gode. Men det har regeringen så valgt at droppe, selv om der var afsat penge til det. Der kommer så mere politi, men det er jo desværre ikke altid, at det hjælper de voldsramte. Det ændrer ikke holdningen hos den voldelige til offeret.

Det bedste ved dette tilbud - konfliktråd, er, at det ville have kunnet ændre holdningen i de kredse af befolkningen, hvor vold er noget, man gør, fordi sådan er livet. Altså også holdninger som, at kvinder bare skal gøre, hvad manden siger også seksuelt.

Eller holdningen at mænd skal være underlagt deres kvinder i hjemmet - her de voldelige kvinder.

Jeg har læst en del af de rapporter, der er kommet fra forsøgene. Konfliktråd kan jeg gå ind for. Det, at den voldelige m/k ser, hvad det er, de gør, og at det har meget større konsekvenser, end de troede først. Men det allerbedste er dog, at de får en forsoning med offeret, så de begge både den voldelige og offeret kan komme videre i livet. På den måde får de en mulighed for, at det kan gøres anderledes en anden gang. Dette er vejen ud af volden generelt for samfundet. Altså når den enkelte indser, at vold ikke er den bedste måde at leve med andre på.

Så Konfliktråd var noget, der ville hjælpe de voldsramte helt grundlæggende. Men det valgte politikerne så at droppe.

Som læge, der primært arbejder med voldsramte af partnervold, oplever jeg ofte, at voldsramte af egen læge ikke bliver hørt, men får en recept og bliver sendt hjem igen til den voldelige partner.

De voldsramte må klare det alligevel, og som i dag oftest helt selv klare det at finde vejen ud af volden.

Så hvordan hjælper vi bedst de voldsramte især dem af partnervold?


Referencer

  1. AmtsPress Nyhedsbrev 12-november 2003.
  2. Politikens nyhedsbrev 11-11-2003.