Hvornår er en psykolog en sundhedsperson?
Et forsøg på at bringe klarhed over et tilbagevendende spørgsmål.
Et forsøg på at bringe klarhed over et tilbagevendende spørgsmål.
Man støder af og til på spørgsmålet, om psykologer, der er inddraget i patientbehandlingen, er »sundhedspersoner«. Det kan for eksempel have betydning for sygehuspsykologers arbejde med journalmateriale og for, om psykologydelser er omfattet af tilbud efter sundhedsloven.
Allerede i forslaget til psykologloven (LSF 23, 1992) tilsigtedes psykologer i sundhedsvæsenet at være ligestillet med »andre sundhedspersoner«. Tilsvarende kom det til at fremgå af lovens § 13, at »Klager over en autoriseret psykologs virksomhed inden for sundhedsvæsenet indbringes for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn«.
I forlængelse heraf har Disciplinærnævnet fastholdt, at psykologer er sundhedspersoner, når de »deltager i patientbehandling« (se PKN Praksissammenfatning, 1998-2002). Videre nævnes det, at den autoriserede psykolog er »sundhedsperson i sundhedslovens forstand i det omfang, vedkommende udfører sundhedsfaglige opgaver, det vil i den sammenhæng sige psykologisk undersøgelse og behandling af psykisk lidelse samt rådgivning af mennesker, der uden at være syge befinder sig i en krisesituation eller på anden måde har personlige vanskeligheder. Der kan dels være tale om virksomhed på et sygehus eller en anden behandlingsinstitution inden for sundhedsvæsenet, dels om virksomhed i privat praksis […]«. Grænsen går ved »anden psykologvirksomhed som f.eks. rådgivning inden for undervisnings- og socialsektoren«. Her »er de ikke sundhedspersoner«. Det kan vel ikke siges tydeligere og Sundhedsministeriet opretholder da også den samme definition i et senere notat vedrørende sundhedsloven (L 171; 2011).
Senest fastholdes princippet i den reviderede journalføringsbekendtgørelse (1090; 2016), hvor det dog nu (måske lidt påfaldende) fremgår, at den »omfatter enhver autoriseret sundhedsperson, der som led i sin virksomhed foretager behandling af en patient. Bekendtgørelsen omfatter dog ikke autoriserede psykologer« (§ 1).
Således forhindrer eksempelvis placeringen af psykologers autorisationsordning i Socialministeriet ikke status af »autoriseret sundhedsperson«. Ligeså lidt ændrer det principielt om f.eks. patientbehandling i en psykologpraksis finder sted med sygesikringshenvisning, endskønt dette i sagens natur vil bekræfte en sundhedspersonstatus.
Håbet er hermed, at der er bragt lidt større klarhed om psykologers rolle som sundhedspersoner. Som eksemplet med journalføringsbekendtgørelsen imidlertid illustrerer, er spørgsmålet, i hvilken udstrækning og med hvilket rationale man finder anledning til at særregulere psykologfaglige sundhedspersoner, en noget anden sag.