FORFATTERE:
Petersen L-L B, Jeune B
Forlag: Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2011
SIDER: 330
Pris: 348 KR.
ISBN:
978-87-7838-741-7
Det er sjældent, man har lejlighed til at anmelde en bog, som ikke bare er en bog, men en kombination af et værk og en »sag«. En bog, som vil pryde enhver bogsamling, og som man får lyst til at tage frem igen, kigge i, bladre i og genlæse. Blandt andet på grund af dens mageløse udstyr og layout.
Der er tale om en bog om den store danske humanist B.W. Luxdorph (1716-1788) og hans samling af portrætter af meget gamle mennesker. Læseren får ikke blot mulighed for at betragte en kuriøs portrætsamling. Forfatterne giver også læseren et spændende portræt af landets første gerontolog. For Luxdorph var både topembedsmand, digter og forsker. En polyhistor og forsker, som ud fra beskrivelser, sammenligninger og analyser forsøgte at skabe indsigt i naturvidenskaben bag den lange levetid hos visse mennesker.
Den systematiske forsker skrev f.eks. til kongerigets biskopper og anmodede dem om at få portrætteret stiftets ældste borgere (de har nok troet, at han skrev i egenskab af embedsmand - og ikke som privatperson!). Især var han interesseret i de 100-årige. I modsætning til andre af tidens lærde var han dog nøjeregnende med, om aldersdata kunne verificeres. Mange kender historien om den dansk-norske sømand, Drakenberg, som efter datidens oplysninger døde som 146-årig! Den slags angivelser mødte oftest ikke berettiget tvivl.
Forfatterne krediterer med rette historikeren Thorkild Kjærgaard for at have identificeret de første eksemplarer fra Luxdorphs bemærkelsesværdige portrætsamling, så flere end 600 af dem kunne opspores af den ene af bogens forfattere (Petersen) rundt omkring i Europa. Nu er der så bundet en fin sløjfe med forfatternes fornemme beskrivelse af samlingen og dens indehaver.
På Luxdorphs tid var der kun ganske få 100-årige i hele verden. Om få år vil der allerede om en snes år være omkring én 100-årig til hver lægepraksis. Fascinationen af det lange livsløb har vi stadig, og det er ikke mindre fascinerende at sætte sig ind i 1700-tallets opfattelse af 100-årige. Denne flotte bog giver os mulighed for at dele fascinationen.