Skip to main content

Imaging of brain tumors with histological correlations Drevelegas A, ed.

4. nov. 2005
3 min.

Bogen er skrevet af et overvejende græsk hold forfattere, der arbejder ved hospitaler i USA, Grækenland, Belgien og Holland.

Bogen indleder med et kort kapitel omhandlende hjernetumorers epidemiologi, klassifikation og klinik. Dernæst følger et glimrende afsnit om CT og MR-skanningernes plads i diagnostikken af intrakranielle tumorer.

Kapitel tre omhandler kort tumorernes molekylærbiologiske baggrund, herunder de genmutationer der kendes, bl.a. p53-, p15- og p16-mutationerne. Efterfølgende er der redegjort for de mutationer, der specielt ses i gliomer og ependymomer. De vækstfaktorer og vækstfaktorreceptorer samt disses betydning for malign transformation og tumorvækst, man kender, f.eks EGFR og TGF, er beskrevet, herunder hvilke tumorer der udtrykker den pågældende vækstfaktor samt betydningen heraf. Bl.a. er prognosen hos glioblastompatienter afhængig af, om tumor udviser EGFR-amplifikation eller ej.

Bogen gennemgår i kapitlerne herefter systematisk samtlige de tumorer man finder intrakranielt, herunder også kuriositeter som f.eks. esthesioneuroblastom og infantilt desmoplastisk cerebralt astrocytom. Tumorerne er naturligvis opdelt i henhold til WHO's nyeste klassifikation. Kapitlerne glimrer ved efter en kort almen introduktion, at beskrive det patologiske billede den enkelte tumor qua sin biologi udviser, f.eks. central nekrose, intratumoral hæmorrhagi, calcifikationer, dissimineringsevne og -vej etc. Immunhistokemiske fakta er også kort inddraget. Herefter en kort redegørelse for, hvordan tumorerne præsenterer sig, f.eks ved T1- og T2-

vægtede MR-skanninger. Der er mange gode CT- og MR-skanningsbilleder, der viser typiske eksempler på den pågældende tumor, herunder radiologiske karakteristika, f.eks. meningeomernes »dural tail« og det pilocytiske astrocytoms nodulus. Desuden er medtaget de diffenrentialdiagnostiske muligheder man i klinikken skal overveje, når man har diagnosticeret en tumor ved skanning. Samtidig er der medtaget billeder af tumorernes mikroskopiske patoanatomi. Alle mikroskopibillederne er fremragende og virker ikke som et overflødigt indslag, når man læser bogen. Denne konsekvente 4-opdeling i kapitlerne opretholdes i samtlige kapitler, der omhandler specifikke tumorer.

Der er desuden enkelte farveillustrationer af sektionspræparater, der viser hvordan en tumor kan præsentere sig makroskopisk, f.eks butterflykonfigurationen ved glioblastoma multiforme.

Sidste kapital omhandler scintigrafiens plads i udredningen af hjernetumorer, og berører bl.a. PET- og SPECT-skanninger, tumorer med somatostatinreceptorer, og meget mere - også her udmærker bogen sig ved flere gode illustrationer af bl.a. somatostatinreceptorscintigrafier og lign.

Når man sammenligner Drevelegas et al med større værker som f.eks. »Braintumors« af Kaye & Laws jr, er der tale om en miniopslagsbog, men Drevelegas' bog glimrer ved at give en god introduktion til hjernetumorernes radiologiske og histologiske karakteristika på en overskuelig måde, og retter sig nok mest til introduktionslæger i neurokirurgi eller radiologi. Illustrationerne er velvalgte og udmærkede derved, at de viser, hvordan tumorerne præsenterer sig forskelligt afhængig af hvilken skanningsmodalitet, der er tale om.

Når man har læst bogen, er man blevet pirret til at søge mere viden og illustrationer i større værker, og prismæssigt er »Imaging of brain tumors« et udmærket og billigere alternativ, og pengene er absolut givet godt ud.

Berlin: Springer Verlag, 2002.

302 sider. Pris: 1.375 kr.

ISBN 35-4041-0929

Reservelæge Jens Jakob Riis, E-mail: neuro75@hotmail.com