Skip to main content

Immunologi

Professor Marianne Hokland E-mail: mikrmh@nf.au.dk Interessekonflikter: ingen

22. jun. 2012
2 min.

FORFATTERE:Ralf Agger, Claus Henrik Nielsen, Graham Leslie, Bent Aasted

FORLAG: København: Munksgaard Danmark, 2011

SIDER: 495

Pris: 598 KR.

ISBN:

978-87-628-0948-2

Den immunologiske fagdisciplin har efterhånden indtaget en væsentlig plads, ikke blot inden for biomedicinsk forskning, men også i den kliniske dagligdag. Således udgør eksempelvis immunbaserede behandlingsregimer en stadig tiltagende del af det klinisk terapeutiske armamentarium.

Immunologi er en lærebog i basal immunologi, skrevet på dansk og fortrinsvis for universitetsstuderende inden for de biomedicinske discipliner.

Lærebogen er opdelt i 21 kapitler, der fremstår i en logisk følge og rækker fra præsentation af immunsystemets enkelte elementer, deres basale funktioner og samspil over immunsystemets rolle ved forskellige sygdomme (infektion, hypersensibilitet, cancer, immundefekter) til immunsystemet som redskab i sygdomsprofylakse og -behandling. De to sidste kapitler giver en kortfattet præsentation af molekylære og cellulære teknikker til analyse af immunsystemets elementer og funktionelle kapacitet. I appendix findes en CD-fortegnelse over de væsentligste humane leukocytdifferentieringsantigener efterfulgt af en forklarende ordliste over immunologiske fagtermer.

Overordnet set har forfatterne med denne bog haft held til at levere en bred indføring i det immunologiske fagområde, samtidigt med at en for forståelsen relevant detaljeringsgrad er bevaret.

Lærebogen er skrevet på dansk med anvendelse af omhyggeligt valgt fagterminologi. Der er generelt opnået en god og pædagogisk sammenhæng mellem de enkelte kapitler, bl.a. krydsrefereres i de »kliniske afsnit« flittigt tilbage til de første kapitlers basale forklaring af immunsystemets elementer. Det kunne have været en fordel, om der for hvert kapitel var udformet et ganske kort resumé.

Bogen er gennemgående godt illustreret, hovedsageligt med enkle figurer og fotos, der letter forståelsen af de ofte komplekse immunologiske virkningsmekanismer og kliniske billeder.

Sammenfattende der tale om en grundig og pædagogisk opbygget dansksproget basal lærebog i immunologi, som varmt kan anbefales til studerende inden for det biomedicinske fagområde, men også som basis- og/eller støttelitteratur til læger i postgraduate uddannelsesforløb samt ansatte inden for fagområder med snitflade til immunologi.