I min forrige blog omtalte jeg et homøopatisk præparat ved navn »Excrementum Caninum« (betyder hunde hømhøm) som eksempel på idiotisk, alternativ behandling. Enkelte kommentatorer på facebook illustrerede fint ovennævnte forveksling, idet de fantaserede sig til, at præparatet havde noget til fælles med fæcestransplantation.
Det kan ikke lade sig gøre at give en udtømmende gennemgang af homøopati her. Men jeg vil fremhæve nogle aspekter af det, som giver et indblik i, hvad vi snakker om. Og jeg vil også benytte lejligheden til at illustrere, at man godt kan teste alternative behandlinger videnskabeligt – selvom der er tale om individualiseret behandling.
Homøopatiske grundprincipper
Homøopati blev opfundet for ca. 200 år siden af en tysker ved navn Samuel Hahnemann. Hahnemann beskrev/opfandt tre grundprincipper, som dannede basis for homøopati. To af grundprincipperne tror homøopaterne stadigvæk på, mens den tredje (stort set) er droppet. Jeg vil her fokusere på de første to af disse grundprincipper:
1) Lighedsprincippet
Et vigtigt element i homøopati er en antagelse af, at substanser, som fremkalder symptomer hos raske mennesker, kan fjerne disse symptomer hos syge, og dermed helbrede dem (homøopaterne kalder det »stimulere kroppen til at helbrede sig selv«). Selvom man finde eksempler på, at konventionelle medikamenter kan give symptomer svarende til de tilstande, som de anvendes mod, så er det ikke en generel naturlov. Men homøopaterne er faste i troen på, at det forholder sig sådan.
Det er ud fra dette princip, vi skal forstå, hvordan homøopaterne er nået frem til de enkelte præparaters virkning. Denne virkning er fastlagt ud fra en såkaldt afprøvning. En afprøvning foregår ved, at 10-20 personer indtager præparatet over et tidsrum og fører en detaljeret dagbog i perioden. Disse dagbøger underkastes en analyse, og resultatet af disse analyser nedskrives i homøopaternes opslagsværk - Materia medica. Det er værd at vide, at der ikke er tale om blindede afprøvninger.
Det er på den baggrund, vi skal forstå, hvorfor homøopaterne kan finde på, at præparatet Excrementum Caninum er godt til teenagere, som ikke er til at drive udenfor en dør, er flove over deres forældre, og lider af høfeber. Det var simpelthen det, man analyserede sig frem til ved hjælp af sådanne afprøvninger.
Man kan så spekulere over en produktbeskrivelse på Matas’ hjemmeside om homøopatisk arsenik, hvor der står:” Bemærk, at indtagelse af dette homøopatiske lægemiddel bl.a. stimulerer appetitten og kønsdriften”. Ingredienslisten siger: »Acidum arsenicosum (Arsenicum album) D30, Vand, Ethanol (sprit)«. Det er svært at lade være med at gisne om, hvilken fest der udspandt sig til den afprøvning.
2) Fortyndingsprincippet
De fleste, som har læst/hørt om homøopati, er med på, at homøopatiske præparater er kraftige fortyndinger (i vand eller alkohol) af udgangsstoffet. Men homøopati er langt mere idiotisk end blot behandling med kraftigt fortyndede urteudtræk. Hahnemann mente ikke, at det var selve stoffet, men dets sjæl, som betingede effekten.
Homøopaterne tror, at jo kraftigere fortyndet et præparat er, desto kraftigere er virkningen. Under fremstillingsprocessen bliver virkningen således forstærket ved hjælp af potensering, som omfatter serielle fortyndinger med kraftig omrystning mellem hver fortynding.
Man kan på præparatbeholderen aflæse, hvor kraftigt præparatet er blevet fortyndet. Hvis der f.eks. om »Excrementum Caninum« står, at der er tale om en C30 potensering, så betyder det, at man har fortyndet midlet 1:100 i alt 30 gange (og rystet kraftigt mellem hver fortynding). I ovennævnte eksempel på homøopatisk arsenik står der, at det er en »D30 potensering«. Her har man blot anvendt 1:10 fortyndinger (igen - 30 gange med kraftig omrystning undervejs). Man er således endt med en fortynding som svarer til C15. Pga. omrystningen mellem hver fortynding kan man ikke oversætte direkte fra effekt af et D30 præparat til effekten af et C15 præparat – tror homøopaterne.
For praktiske formål kan man gå ud fra, at der ikke er relevant farmakologisk aktivitet ved potenseringer højere end C5. Et præparat med en højere potensering end C12 indeholder ikke et eneste molekyle af det oprindelige stof.
Altså – Hvor meget hunde hømhøm er der i en flaske C30 Excrementum Caninum? Svar: Ikke en skid – der er kun dens sjæl (hvis den altså findes – jeg tvivler). Og tilsvarende er der heller ikke spor arsenik i præparatet fra Matas. Den øgede appetit og kønsdrift kan kun stamme fra vand og alkohol – sikke dog en snaps.
Unaturlige homøopatiske præparater
Der er en del præparater, som er baseret på menneskeskabte materialer. Man kan f.eks. købe et kombinationspræparat bestående af homøopatisk postevand C30, Rohypnol C30 samt tyrannosaurus rex C30. Et andet præparat er baseret på skibsvrag. Der er endda et præparat fremstillet af Berlinmuren (godt mod en følelse af adskillelse). Og igen – man indtager ikke beton, hvis man bliver behandlet med homøopatisk Berlinmur. Det er for længst fortyndet ud.
Der er også andre, mere fantasifulde præparater på markedet som f.eks. sydpolen af en magnet, lys fra Venus, måneskin og røntgenstråler.
Et præparat som hedder »Hekla Lava« er fremstillet helt uden brug af vulkansk aske. Homøopaten fremskaffede opløsningen ved hjælp af meditation.
Der er simpelthen intet, som er for gakket til at kunne komme i homøopaternes Materia Medica – det skal bare have været gennem en afprøvning først, så man »ved«, hvad det kan anvendes til.
For de særligt interesserede er der her yderligere et par eksempler på absurde præparater.
Er der alligevel noget om snakken?
Den homøopatiske konsultation: Et vigtigt og interessant aspekt er konsultationen hos en homøopat. En homøopat udvælger det præparat, hun/han vil behandle med, ud fra et samlet billede af patientens symptomer, livsstil, sind og spirituelle forhold mm. En konsultation kan derfor snildt tage en time eller mere. Det rejser naturligt nok spørgsmålet, om selve konsultationsprocessen og den medfølgende omsorg kan spille en rolle for de gavnlige effekter, som nogle af patienterne oplever.