Skip to main content

Jeune B. Længe leve!? Om forskningen af det lange liv

Henning Kirk

2. nov. 2005
3 min.

Med denne bog foreligger nu fra Center for Aldringsstudier ved Syddansk Universitet to populære fremstillinger om levetid og livslængde. Hvor Kaare Christensens »Hvorfor ældes vi så forskelligt«, 2001 havde fokus på levetid, beskæftiger Bernard Jeunes bog sig med de meget gamle - »længeleverne«.

Spørgsmålstegnet i bogens titel kan betragtes som en ledetråd i denne spændende fremstilling af det lange liv. Gemmer de hundredårige på en særlig hemmelighed, nogle egenskaber som vi andre, mere »dødelige«, savner?

Lad det være sagt med det samme: forklaringerne på det lange liv er ikke enkle. »Længe leve!?« giver en yderst grundig, men samtidig meget læseværdig indføring i et komplekst emne. I slutningen af kapitel I skriver forfatteren klart om den nye forsknings svar på det historiske ønske om at kunne fastsætte menneskets maksimale livslængde: »... aldringen er langt mere plastisk end tidligere antaget. Men den er også langt mere kompleks end de simple mekanismer, som enkelte moderne fortalere for livsforlængende midler bygger deres opfattelser på«.

Bernard Jeunes forudsætninger for at skrive om det lange liv er unikke. For det første er han grundigt orienteret om antikken og den efterfølgende historie, når det gælder forestillinger og teorier om livslængde. For det andet er han vel den eneste dansker der personligt har mødt flere gamle inden for kategorien supercentenarians , dvs. personer der har levet mere end 110 år.

Hvordan kan man opnå at leve mere end 110 år? Interessen samler sig om disse menneskers psykiske ballast, hvilket illustreres af hans møde med Jeanne Calment , verdens hidtil ældste person der døde i 1997, 122 år gammel. Han interviewede hende i 1995, dagen efter hendes 120-års-fødselsdag.

Bogens force er kombinationen af personlige, herunder anekdotiske beretninger fra egne møder med disse længelevere, og meget gennemarbejdede fremstillinger af biologisk og epidemiologisk forskning vedr. det lange liv. Fra en gennemgang af livslængden hos patriarkerne fra Det Gamle Testamente til en opsummering af den nyeste forskning vedr. gener og miljø, den nyere biologiske forsknings bud på livslængde og forklaringerne på, at livet trods alt har en ende.

Man fanges uundgåeligt ind af biologiens mangfoldigheder, f.eks. overvejelserne vedr. de påfaldende forskelle mellem livslængder hos mus og flagermus - og stopper helt op ved beskrivelsen af en højst besynderlig amøbe, Dictyostelium . Hvis skovbunden ikke kan tilbyde tilstrækkeligt med bakteriel føde, forenes amøberne i dannelsen af en flercellet organisme, der antager karakter af en svamp. Dennes sporer kan igen omdannes til amøber. Et af naturens mange eksempler på at fødemangel kan påvirke en organismes gener. Apropos et af bogens eksempler på menneskers forslag til en opskrift på 100 år: renæssancens italienske helseskribent Cornaro , hvis råd om mådeholden levevis og et langt liv dannede skole for 300-400 års sundhedsoplysning.

Bogen indeholder meget stof fra flere fagområder. Men den giver samtidig overblik over et emne, som er yderst komplekst. Det er lykkedes forfatteren - ikke mindst på grund af et flydende sprog - at gøre stoffet tilgængeligt og give smag for mere læsning om det lange liv og den hastigt voksende gruppe af 100-årige.

København: Fremads Forlag, 2002.

288 sider. Pris: 298 kr.

ISBN 8755724094