Skip to main content

Kæmp for vores troværdighed

Søren Brix Christensen, praktiserende læge, tidligere formand for Læger uden Grænser.

9. mar. 2012
3 min.

Historier om læger er altid godt nyhedsstof. Her har man en faggruppe, som gennem årene har fået en høj anerkendelse i befolkningen og har haft en stor troværdighed. Det er derfor en god historie at stille spørgsmålstegn ved lægers troværdighed og afdække evt. fejl.

Det er en god ting, at vi bliver set over skuldrene, men jeg savner en konstruktiv dialog, som kan gøre vores sundhedsvæsen bedre, og så vi kan lære af fejlene, som sker.

Jeg synes, at jeg gennem de seneste to måneder har set halve historier, hvor jeg sidder tilbage med spørgsmål fra patienter, som jeg ikke kan besvare, fordi jeg ikke kender helheden.

Specielt tre historier har været oppe:

Januar 2012: Mere end 500 dårlige hofteproteser er med vilje opereret ind i danske patienter, på trods af at man vidste, at de ikke kunne bruges. Den historie hænger: Hvem vidste hvad? Er det en enlig ortopædkirurg, som med vilje har prakket patienterne de dårlige proteser på, eller er der en kvalitetskontrolbrist i vores sundhedssystem?

Februar 2012: 130 patienter har ventet i op til 450 dage på et smearsvar fra deres egen læge. Det er overhovedet ikke acceptabelt. Jeg savner at få en forklaring. Hvor er den utilsigtede hændelse sket - i sektorskiftet eller hos den sygemeldte praktiserende læge?

Februar 2012 i Deadline på DR2: Et misvisende indslag. Før indslaget blev det annonceret, at praktiserende læger hellere vil udskrive piller end motion på recept.

Som praktiserende læge var min nysgerrighed vakt, for der er ikke noget, vi hellere vil end at give vores patienter mere motion.

Stor var skuffelsen, da man overhovedet ikke havde nogen praktiserende læger med i indslaget, selvom det var dem, der stod for skud i både optakten og indslaget, men kun to politikere, som begge gik ind for forebyggelse. I indslaget fremgik det, at de fleste kommuner er gået over til at kræve sygdomsspecifikke kriterier for at kunne henvise til motion på recept. Jeg synes, at det var en helt urimelig anklage mod praktiserende læger, at de bliver hængt ud for ikke at henvise patienterne. For det viser sig, at det primært er strukturreformen og det, at kommunerne har overtaget træningen, der har taget livet af motionsrecepten.

Jeg tror, det er utrolig vigtigt, at vi som læger tør kæmpe for vores ytringsfrihed og vores troværdighed, med både ord og handlinger.

Hvis vi ikke markerer os stærkt og følger sagerne til dørs, nedbryder vi vores egen troværdighed, som efterhånden kommer på linje med troværdigheden hos brugtvognsforhandlere og telefonsælgere.

Det er vigtigt, at vi har en forening og et Ugeskrift, som klæder os på og redaktionelt tager sagerne op og følger dem til dørs, så vi som medlemmer bliver klogere og kan lære af andres fejl til gavn for os selv og patienterne.