Skip to main content

Kan kørekort anbefales til brugere af benzodiazepiner med halveringstid >10 timer?

♠ Praktiserende læge Harald Elmquist, Stilbjerg, Varde. E-mail: harald@elmquist.dk

1. maj 2009
4 min.

Sundhedsstyrelsen udsendte den 18. juni 2008 en »Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler« (VEJ nr. 38 af 18/6 2008), som er blevet meget godt modtaget af de fleste af landets praktiserende læger.

I: Af vejledningenss afsnit 7.1.2 og bilag 2 fremgår bl.a., at det »ikke (kan) anbefales, at der føres motorkøretøj under fast behandling med benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler med lang halveringstid (> 10 timer).«

Denne væsentlige nye bestemmelse indebærer altså, at patienterne må afgøre, om de:

  • enten ønsker fortsat behandling med de langsomt udskillelige benzodiazepiner - og i så fald frivilligt ophører med at føre motorkøretøj,

  • eller om de ønsker at bevare muligheden for at føre motorkøretøj - og i så fald ophører med indtagelsen af de pågældende lægemidler.

Kommentar: Disse bestemmelser er prisværdigt klare, og der kan ikke herske tvivl om, at:

  • Alle patienter (alle aldersgrupper) er omfattet af de nye regler.

  • Reglerne ikke har at gøre med kørekortfornyelse eller generhvervelse af kørekort per se.

  • Det eneste angstdæmpende middel, som kan anvendes, når patienten ønsker at bevare kørekortet, er oxazepam i maks. døgndosis på 30 mg (jf. ovennævnte bilag 2).

II: Blandt kolleger har det i lyset af ovenstående klare bestemmelser imidlertid givet anledning til undren og forvirring, at PLO i PLO-Nyt nr. 09/2008 af 28. november 2008 oplyser at have forelagt en medlemsforespørgsel om, hvad der gælder vedrørende patienter, som gennem flere år har været i behandling med benzodiazepiner, og som ikke aktuelt skal have fornyet kørekort (?).

PLO har forelagt spørgsmålet for Sundhedsstyrelsen, som i brev af 16. september 2008 har svaret PLO - svaret findes på www.laeger.dk.

Og nu starter forvirringen: Efter en indledningsvis reference til autorisationslovens § 44 forklarer PLO herefter bl.a. bekendtgørelsens bestemmelser således:

  1. Det betyder, at hvis man (læs: lægen) finder, at de kognitive funktioner bliver påvirket i en sådan grad af benzodiazepinindtagelse, at lægen finder kørsel uforsvarlig, skal lægen meddele patienten, at der skal holdes kørselspause og længden heraf. Dette gælder, ligegyldigt om patienten starter på en behandling, eller der har været et længerevarende forbrug.

  2. Hvis man starter en benzodiazepinbehandling eller øger dosis markant, skal lægen anbefale kørselspause. Varigheden af kørselspausen vurderes individuelt.

Kommentar: ad: a + b: Eftersom det eneste angstdæmpende benzodiazepin, der lovligt kan anvendes af patienter, der ønsker at bevare deres kørekort, er oxazepam i maks. døgndosis på 30 mg, kan disse to anbefalinger i denne sammenhæng alene vedrøre dette lægemiddel

Jeg vil sætte stor pris på at få oplysning om, hvorledes jeg skal vejlede mine patienter.

Svar:

Kontorchef Anne Mette Dons, Enhed for Tilsyn, Sundhedsstyrelsen. E-mail: amd@sst.dk. Afdelingslæge Ivar Hejde Gøthgen, Enhed for Tilsyn, Sundhedsstyrelsen

Harald Elmquist efterspørger i sit indlæg råd om, hvordan han skal rådgive sine patienter om benzodiazepiner og kørekort. Sundhedsstyrelsen er enig i, at den pågældende PLO'rientering kan give anledning til misforståelser. I orienteringen er der tale om en henvisning til reglerne fra Sundhedsstyrelsens overgangsordning, som var gældende indtil 1. januar 2009.

Af gældende vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler [1] fremgår, at det generelt ikke kan anbefales, at der føres motorkøretøj under behandling med stærke smertestillende midler, benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler, da de påvirker patientens kognitive funktioner i en grad, der svarer til promillekørsel. Oxazepam i dosis op til 30 mg i døgnet kan dog accepteres i forbindelse med opretholdelse af kørekort, når lægen i øvrigt finder det forsvarligt. Patienten skal oplyses om, at fast behandling med et lægemiddel med halveringstid på >10 timer, f.eks. oxazepam, vil medføre en tidsbegrænsning i kørekortet på et år. Patienten kan anvende korttidsvirkende midler (halveringstid < 5 timer) mod søvnløshed i anbefalet dosering, når kørsel ikke finder sted i timerne efter indtagelse. Tages benzodiazepin kun som en enkelt dosis, undtagelsesvist og i særlige situationer (f.eks. ved behandling af tandlægeskræk), anbefales det, at der ikke føres motorkøretøj i tiden efter indtagelsen, under hensyntagen til halveringstiden for det pågældende præparat og den individuelle påvirkning. Lægen skal vurdere, om patienten vil være i stand til at føre motorkøretøj på fuldt betryggende måde, jf. § 54 i færdselsloven [2].

Lægen har pligt til at meddele patienten, om der skal holdes kørselspause, og hvor lang denne bør være. Skønner lægen, at patienten vil rette sig efter dette, skal lægen blot notere det i patientjournalen. Skønner lægen derimod, at patienten vil være til fare for sig selv eller andre i trafikken, skal lægen jf. § 44 i autorisationsloven [3] rette henvendelse til embedslægen for at søge faren afbødet.

Vi håber, at ovenstående klarificerer sagen.


Referencer

  1. Vejledning nr. 38 af 18. juni 2008.
  2. Færdselsloven, lovbekendtgørelse nr. 1276 af 24. oktober 2007.
  3. Lovbekendtgørelse nr. 1350 af 17. december 2008 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed.