Skip to main content

Kan læger aflægge for mange sygebesøg?

Alment praktiserende læge Troels Kardel, København. E-mail: kardel@doktor.dk

31. okt. 2005
2 min.

Medierne har kredset omkring en rapport fra embedslæger, som i forbindelse med deres tilsyn har fundet, at det kan være svært for plejehjemsansatte at få de praktiserende læger i tale i telefonen og især at få dem ud på sygebesøg. Det vil jeg ingenlunde bestride; dog havde jeg gerne set rapporten forelagt i et fagligt forum til drøftelse frem for at blive hængt kollektivt ud i pressen.

For er det sådan, at de telefoniske henvendelser og anmodninger om sygebesøg alle er lige nødvendige? Jeg får jævnligt opringninger - i lægevagten er det til helt ubekendte patienter - hvor en plejehjemsassistent beder om lov til at give eller stoppe Panodil til en beboer og efterfølgende anmoder om at få det faxet til plejehjemmet af hensyn til embedslægernes kontrolbesøg. Der skal en hel del velvilje til at bevare grimassen, når det sker igen og igen, dog undtagen i lægevagten, hvor telefonvisitator kan skrive en regning på små 100 kr. Men lad os være enige om, at det er en ressourcekrævende kontrolfunktion. Den koster Sygesikringen penge, og den gør telefonkøen hos lægen længere. Det samme kan siges om sygebesøg. Dem er der to kategorier af: dem ved akut sygdom og så de andre. Er der en tendens til at bede om overflødige sygebesøg for at dække sig ind, så tærer det på lyst og kræfter til at komme, når det gælder. Den gamle historie om, hvad der sker, når der bliver skreget »ulv« for tit, bør kommes i hu. Og ikkeakutte besøg kunne i nogle tilfælde klares ved, at plejehjemsbeboeren blev hjulpet hen til lægen. Jeg har handicapadgang, men den bliver ikke slidt af plejehjemsbeboere. Dette til trods for, at mange plejehjem har en handicapbus.

Når det er sagt, vil jeg gerne til debatten føje, at læger også kan få påtale for at aflægge for mange sygebesøg. Det er sket for undertegnede, og jeg er bekendt med en læge i Esbjerg og en i Auning, så det er ikke et isoleret fænomen. Sygesikringen sammenligner en gang om året ydelser i den enkelte lægepraksis med et lokalt gennemsnit, den såkaldte § 100-opgørelse. Er der store afvigelser fra gennemsnittet, udsendes en forespørgsel til lægen, som kan begrunde afvigelsen. Denne forelægges for et samarbejdsudvalg bestående af Sygesikring og praktiserende kolleger. Og det er derfra, at jeg (vi) har fået påtale for at aflægge for mange sygebesøg. Jeg var flov over at modtage en sådan påtale, som jeg mener snarere skulle være gået til de læger, som trækker ned i gennemsnittet. Og jeg var flov over at have kolleger, som har kunnet siddet med, hvor noget så tåbeligt er afgjort.