Skip to main content

Kittelbogen medicin.dk

Overlæge Michael Tvede, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitaletª Professor dr.med. Niels Høiby, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, RigshospitaletE-mail: hoiby@inet.uni2.dk

24. aug. 2007
2 min.

Vi har gennem en årrække kritiseret afsnittet »Vejledning i brug af antibiotika« i Lægeforeningens Medicinfortegnelse for manglende evidens bag anbefalingerne, som trods vor kritik kun ændrede sig minimalt frem til og med 2005/2006-udgaven [1, 2]. Ligeledes har vi kritiseret lignende anbefalinger udgået fra Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF). I vores kritik påviste vi, at nogle af anbefalingerne sandsynligvis medførte øget dødelighed her i landet [3, 4]. En konsekvens af vores kritik har været, at forfatterkredsen bag afsnittet blev bredere, hvilket vi netop har efterlyst. Det er derfor glædeligt for os at konstatere, at hovedparten af de risikable antibiotikaanbefalinger nu er delvist og i nogle tilfælde helt ændret, således at de gamle farmakokinetisk/farmakodynamisk alt for lave doser og antibiotika, der ikke dækkede de hyppigste bakterielle ætiologier, er erstattet med evidensbaserede adækvate doser og antibiotika. Ændringerne er ikke fuldt konsekvent gennemført, hvad vi både kan læse i Kittelbogen medicin.dk og i IRF's publikation fra april 2007 »Antibiotikavejledning til almen praksis«, hvor nogle af de gamle og obsolete anbefalinger stadig står nævnt sideordnet med de nye evidensbaserede. Et sådant taktisk tilbagetog må vi leve med ihukommende Arthur Schopenhauers ord: »Nye tanker og nye sandheder gennemgår tre stadier. Først bliver de latterliggjort. Dernæst bliver de voldsomt modarbejdet. Så til sidst bliver de accepteret som selvindlysende«. Forløbet passer også godt med en dansk undersøgelse [5], hvori man viste, at spredning og implementering af ny viden i klinisk adfærd sker signifikant langsommere i Danmark end i andre nordiske lande, og forsinkelsen fra vores indlæg i 2000-2003 til Kittelbogens og IRF's publikation er oven i købet længere. Vi håber nu, at IRF's antibiotikakurser også er ændret tilsvarende. Det er vigtigt, idet vores beregninger, der blev ført frem fra 2002-2003 til 2007 viser, at der desværre i de år formentlig har været ca. 750 undgåelige dødsfald, hvis de gamle anbefalinger i Lægeforeningens Medicinfortegnelse er blevet fulgt [3, 4].

Referencer

  1. Høiby N, Tvede M, Knudsen JD. Antibiotikavejledning i Lægeforeningens Medicinfortegnelse 2000. Ugeskr Læger 2001;163:66.
  2. Høiby N, Tvede M. Antibiotikavejledning i Lægeforeningens Medicinfortegnelse. Ugeskr Læger 2001;163:2152-3.
  3. Høiby N, Tvede M. Beregnede konsekvenser af den danske sulfonamidbehandling af ukomplicerede urinvejsinfektioner. Ugeskr Læger 2002;164:2305.
  4. Høiby N, Tvede M. Beregnede konsekvenser af den danske behandling af S. aureus bakteriæmi og meningitis. Ugeskr Læger 2003;165:1045-6.
  5. Thomsen AS. Spredning og implementering af ny viden i klinisk adfærd. Danske lægers viden om Helicobacter pylori og antibiotikabehandling af mavesår i nordisk perspektiv (MPH-afhandling). Göteborg: Nordiska Hälsovårdshögskolan, 2000:1-49.