Skip to main content

Klinisk ernæring, 4. udgave Hessov I.

4. nov. 2005
2 min.

Bogen »Klinisk ernæring« præsenterer de fleste af de ernæringsmæssige problemstillinger, som man kan møde på et dansk sygehus, og repræsenterer et vigtigt initiativ fra en ildsjæl, Ib Hessov , som gennem årtier har kæmpet for øget opmærksomhed omkring patienternes ernæring. Den kamp er langtfra overstået endnu. Det er desværre stadigvæk almindeligt, at rehabiliteringsfasen efter svær sygdom bliver alt for lang og komplikationsfyldt på grund af utilstrækkelig ernæring af patienterne. Og der er generelt stadig for ringe viden om kronisk syge patienters særlige ernæringsmæssige problemer.

Bogens første 11 kapitler omhandler den relevante ernæringsfysiologi, metoder til vurdering af ernæringsstatus og kostindtagelse samt praktiske aspekter af ernæringsterapi. De efterfølgende 20 kapitler omhandler mere specifikke problemstillinger inden for forskellige patientgrupper, lige fra det præmature barn til hiv-patienten og den neurokirurgiske patient. Redaktøren selv står for næsten alle basale kapitler og enkelte patientspecifikke kapitler. De øvrige patientspecifikke kapitler er meget naturligt skrevet af andre læger (og en enkelt klinisk diætist) med særlige erfaringer.

Bogens styrke er som nævnt, at den belyser de fleste relevante problemstillinger inden for klinisk ernæring, og at den får slået grundigt fast, at uden mad og drikke i passende mængder går det slet ikke. Bogen har imidlertid også sine svagheder. De forskellige forfattere har benyttet noget forskellig skrivestil. Nogle har skrevet fyldestgørende kapitler baseret på helt opdateret international konsensus, mens andre kapitler har mere anekdotisk og subjektiv karakter. Det gør bogen ujævn. Der er adskillige fremragende kapitler om f.eks. børn, fedme og diabetes, men der forekommer også kapitler med utilstrækkelig substans. Bogens brug af referencer er et andet kritikpunkt. Enkelte kapitler henviser overvejende til 30-40 år gamle referencer, mens en del andre kapitler omtaler specifikke videnskabelige undersøgelser i detaljer uden at henvise til den konkrete reference. Begge dele gør det besværligt for den særligt interesserede læser selv at opsøge den seneste og relevante originallitteratur, og det synes jeg man burde rette op på ved næste revision. Det generelle indtryk af bogen blev for mit vedkommende endvidere præget af flere ganske væsentlige faktuelle fejl og af tabeller og figurer, som i flere tilfælde manglede angivelse af enheder.

Bogen henvender sig ifølge omslaget til læger, lægestuderende, kliniske diætister og sygeplejersker, og kan anbefales som inspirerende introduktion til klinisk ernæring for disse faggrupper.

København:

Munksgaard Danmark, 2003.

304 sider. Pris: 354 kr.

ISBN 87-628-0483-9

1. reservelæge Peter Marckmann

E-mail: peter.marckmann@dadlnet.dk