Skip to main content

REDAKTØRER:

Mors O, Kragh-Sørensen P, Parnas J

Forlag:

København: Munks- gaard Danmark, 2009

Sider: 664

Pris: 698 kr.

ISBN: 978-87-6280-579-8

Klinisk Psykiatri er lærebogen for medicinstuderende, der ikke nøjes med kompendieløsningen, men ønsker at få et solidt teoretisk fundament i det psykiatriske speciale. Den er desuden anbefalelsesværdig som postgraduat opslagsværk for læger i andre specialer, ligesom andre sundhedsfags-studerende kan anvende den som »bibel«.

Bogen fastholder i store træk opbygningen fra andenudgaven. Efter en række indledende, basale og begrebsafklarende kapitler følger sygdomskapitler, der loyalt følger ICD-10. Til slut findes generelle kapitler om transkulturel psykiatri, retspsykiatri, suicidalitet og - som noget nyt og meget relevant - psykiatrisk genetik. Alle kapitler er velforsynet med cases og faktabokse (nu i farver!) med gode overblik over f.eks. udredning, epidemiologi, symptomer og behandlingsstrategier.

Som i andenudgaven redegøres der i de indledende kapitler for emner som sygdomsbegreber, klassifikationsmodeller, diagnostiske systemer, psykosebegreber og den psykiatriske undersøgelse. Den minutiøse gennemgang af psykiatriens opbygning og tværfaglige gruppers uddannelse er udeladt, til gengæld leveres en grundigere gennemgang af psykiatriske lidelsers epidemiologi. Det forekommer at være en fornuftig disposition. I et helt kapitel gennemgås begrebet bevidsthed. Spændende læsning, men ikke just lettilgængeligt.

Sygdomskapitlerne er grundige og velskrevne. En del fremstår relativt uændrede fra andenudgaven, mens andre er radikalt ændret, f.eks. kapitlet om affektiv sygdom, der er fordoblet i størrelse. I flere kapitler er neuropsykiatri vægtet mere end tidligere, f.eks. i kapitlet om organiske lidelser. De akutte, forbigående og paranoide tilstande bruges der ikke meget krudt på - lidt ærgerligt, da især de akutte psykoser jo ofte fylder en del i den kliniske hverdag. Selvom de diagnoser, der tilhører børne- og ungdomspsykiatrien, i sagens natur ikke dækkes, savnes et kapitel om ADHD. Mange står stadig famlende over for denne diagnose hos patienter i voksenalderen og kunne derfor i høj grad bruge et lødigt lærebogskapitel om emnet. Et generelt kapitel om behandling er udeladt - de enkelte sygdomskapitler medtager behandling individuelt. Det giver psykoterapi en noget stedmoderlig behandling.

De afsluttende generelle kapitler giver et godt overblik og kan såmænd - f.eks. for retspsykiatris vedkommende - være vældig god oversigtslæsning, også for læger i speciallægeuddannelsen. Når man nu var så godt i gang med at nytænke, ville et kapitel om undersøgelsesteknikker, f.eks. neuropsykologisk undersøgelse og - især - billeddannende teknikker have været relevant.

Samlet en lærebog, som medicinstuderende og andet godtfolk kan glæde sig til at have på hylden. Ros til redaktørerne for at være klare i mælet og forfriskende utvetydige i deres holdninger, uden bekymring for politisk ukorrekthed!