Skip to main content

Kliniske fotografer - en truet resurse

Professor Kristian Thestrup-Pedersen, King Faisal Specialist Hospital and Research Centre, Riyadh, Saudi Arabia. E-mail: ktpedersen@kfshrc.edu.sa

1. nov. 2005
2 min.

I Ugeskrift for Læger nr. 1 (2005;167:95-7) har journalist Klaus Larsen beskrevet situationen for kliniske fotografer i Danmark via et interview med Helene Ryttersgaard. Må jeg først sige, at det billede, Helene Ryttersgaard har taget af en patient med akut pompholyx, er fantastisk og skulpturelt. Enhver læser, som forestiller sig at have en sådan hudsygdom, må gyse. Og selvom billeder »siger mere end tusind ord«, så viser billedet ikke det værste ved den tilstand - og det er kløen. Som en patient sagde til mig: »Jeg har seriøst tænkt på at save hånden af«. Det er en kløe, der kan drive patienten til vanvid. Nogle stikker hænderne i isvand eller holder på køleelementer, andre åbner for det varme vand og nærmest brænder huden af, andre igen anvender fysiske midler til at rive huden op - for det mindsker kløen. Pompholyx er en af de værste håndeksemsygdomme, og mange mister deres arbejde pga. sygdommen. Men - det er ikke en allergisk eksemsygdom som nævnt i artiklen. Det er en »autoimmun«-lignende reaktion, som vi slet ikke forstår - med ledsagende kontaktallergier. Men det kan vi diskutere i Dansk Dermatologisk Selskab.

Skal den kliniske fotograf afløses af et digitalt kamera? På Dermatologisk Afdeling, Marselisborg Hospital, er fotograf E. Kandborg en uvurderlig hjælp i den kliniske, visuelle dokumentation. Og når vi læger havde et kamera pga. Kandborgs fravær, så blev billederne også derefter. Jeg bestemte derfor, at når Kandborg ikke var der, så skulle der ikke tages billeder. For de duede alligevel ikke til noget.

Vi skal bevare de kliniske fotografer, og det gælder for mange specialer. En ting er vigtig og en opgave for fotograferne: At formidle den enorme visuelle erfaring videre til nye læger. Vi ser så mange lærebogseksempler i den kliniske hverdag. Men - de skal ikke kun gemmes i journalen - de skal være tilgængelige for medicinske studenter og i princippet alle læger. Her er en stor opgave for de kliniske fotografer: At lave billeddatabaser, som studenterne kan benytte. Vi skal flytte virkeligheden ind i studentens hverdag.

Dertil behøver vi professionelle fotografer - som Helene Ryttersgaard.