Skip to main content

KOL - sygdom, behandling og organisation

Overlæge dr.med. Finn Vejlø Rasmussen E-mail: fvr.sip@adr.dk INTERESSEKONFLIKTER: Finn Vejlø Rasmussen har modtaget løn for arbejde som underviser og konsulent for AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, GSK, Nycomed og Pfizer, ligesom han i en årrække har været lægelig viceformand i Danmarks Lungeforening.

16. sep. 2011
2 min.

FORFATTER:

Moll L, Lange P

FORLAG: København: Munksgaard Danmark, 2011

SIDER: 272

Pris: 298 KR.

ISBN:

978-8762-80945-1

Det er en fremragende bog, som med udbytte kan læses af speciallæger i lungemedicin. Den er på mange områder mere detaljerig og informativ end internationale monografier, inklusive ERS Handbook, Respiratory Medicine 2010.

Bogens redaktører er inden for almen medicin, specialiseret lungemedicin og lungemedicinsk sygepleje pionerer og ildsjæle, som nyder stor faglig respekt såvel i Danmark som internationalt. Forfatterpanelet afspejler en stor faglig indsigt og et stort netværk.

Bogen kan anbefales til alle faggrupper, som beskæftiger sig med patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), mens det er anmelderens vurdering, at den ikke i sin helhed er specielt patientegnet, idet den er nødvendigt teknisk for at være fagligt korrekt. Derimod vil den være relevant som obligatorisk læsning for alle læger, som påbegynder speciallægeuddannelse i lungemedicin, ligesom man på enhver afdeling, hvor man behandler patienter med KOL, bør have den i håndbogsbiblioteket.

Det har været en svær bog at anmelde, fordi den spænder så bredt inden for KOL-sygdommens univers. Det er svært at fremhæve enkelte områder frem for andre, men det skal blot understreges, at alle relevante aspekter fra sygdomsmekanismer over klinik og diagnostik til opdatering af moderne farmakologisk og nonfarmakologisk behandling er fyldestgørende beskrevet. Suppleret med udmærkede kapitler om psykosociale aspekter af sygdommen og ikke mindst en beskrivelse af behovet for og initiativet til at iværksætte koordinerede forløbsprogrammer mellem kommuner, praktiserende læger og hospitalsafdelinger.