Skip to main content

Kollegialt Netværk for Læger

Sociallæge Annette Abell skriver en gang om måneden i Ugeskriftets debatsider om problemstillinger inspireret af arbejdet som lægelig konsulent for Kollegialt Netværk for Læger.

22. feb. 2013
2 min.

Lægearbejdet tager udgangspunkt i vores kroppe, og læger har gennem historien opbygget viden og handlefærdigheder, der med stor succes har bidraget til processer, hvor kropslige dysfunktioner er blevet mindsket, og menneskers funktionsevne i dagligdagen er blevet bedre. Det er et arbejde, der gennemgående har været højt skattet i samfundet, og lægestanden har nydt godt af bred anerkendelse. Læger betragtes overvejende som mennesker med høj troværdighed og etik. Lægestanden har i stor udstrækning kunnet definere, hvad der er godt lægearbejde, og arbejdet har været kendetegnet ved store faglige, produktive og etiske fordringer.

Da Kollegialt Netværk for Læger blev dannet for godt 20 år siden, skete det på baggrund af hændelser med læger, der kom i klemme i arbejdet som læge. Der var tale om forskellige problemstillinger, men stigmatiserende medieomtale og klagesager var i spil, ligesom overhyppighed af selvmord og misbrug blandt læger var kendt.

Det kollegiale netværks grundlæggende funktion er at være der som en mulighed for at få kontakt til en kollega, når noget er svært, en kollega, der kender udfordringer i lægearbejdet og kan hjælpe lægen med at finde fodfæste og handlemuligheder.

I dag vedrører ca. en fjerdedel af henvendelserne til Kollegialt Netværk for Læger dårlig medieomtale, klagesager og misbrug. Ca. en tredjedel af henvendelserne vedrører sygdom hos lægen, herunder belastningstilstande. Lægers kernefaglighed vedrører kroppen, og at blive ramt af sygdom, når man er vant til rollen som behandler med høj funktionsevne, kan være svært. Samlet vedrører den største del af henvendelserne problemer i arbejdslivet. Det er specielt arbejdsbelastning og samarbejde, der fylder. Det er ikke problemstillinger, hvor der typisk er lette eller individuelle løsninger, men netværksrådgiveren kan hjælpe med at finde ud af, hvad der er i spil for den enkelte, og hvor der kan være hjælp at hente. Arbejdet med løbende at få skabt et godt arbejdsmiljø herunder hensigtsmæssig organisering af arbejdet og gode uddannelsesforløb foregår via andre kanaler. Men det er en løbende udfordring for alle læger at finde ud af at fungere med høj faglighed i en kompleks hverdag, hvor der er store krav til samarbejde, organisering, kommunikation og produktivitet samtidig med mange modsatrettede fordringer.