Skip to main content

Kom i gang

Klaus Hansen, formand for FAYL's Arbejdsmiljø- og organisationsudvalg

2. nov. 2005
3 min.

Lægeforeningens Arbejdsvilkårsundersøgelse er en utrolig god og lødig undersøgelse af danske lægers arbejdsmiljø. Den viser, at yngre læger har et generelt dårligere arbejdsmiljø end øvrige akademikere.

FAYL's Arbejdsmiljø- og organisationsudvalg har i Ugeskrift for Læger nr. 47 og nr. 50 (2000; 162:) beskrevet de arbejdsmiljøproblemer, som undersøgelsen påviser for Yngre Læger generelt set.

Undersøgelsen har også været brugt i Sundhedsministeriets analyse: »Rekruttering, Fastholdelse og Faggrænser i sundhedssektoren«, 2001.

Der har i tilrettelæggelsen af undersøgelsen været et krav om anonymisering af svarene. Man har derfor ikke måttet præsentere data, så man på nogen måde ville kunne identificere nogle af lægerne. Dette har været en styrke med hensyn til pålideligheden af data, da lægerne har kunnet svare ærligt. Det har desværre også været en svaghed i forhold til at bruge data som dokumentation for konkrete lokale forhandlinger med vore arbejdsgivere. Det har ikke været muligt at komme så meget ned i substansen, at man har kunnet identificere problemer på afdelingsniveau.

På et overordnet landspolitisk plan er dokumentationen dog enestående. Så undersøgelsen vil uden problemer kunne bruges som dokumentation for et dårligt arbejdsmiljø over for Amtsrådsforeningen/H:S.

I de kommende overenskomstforhandlinger prioriterer vi også, at der tages hensyn til vores arbejdsmiljøproblemer, som f.eks. det hårde arbejdspres, mange oplever i vagterne. Arbejdsvilkårsundersøgelsen viser bl.a., at 39% i høj grad eller delvis oplever, at arbejdsbelastningen går ud over den faglige kvalitet. Det må jo selvfølgelig også bekymre Amtsrådsforeningen/H:S - og ikke mindst patienten.

Alle er jo også enige om, at et dårligt psykisk arbejdsmiljø betyder en dårligere kvalitet, mindre motivation og lavere effektivitet. Så derfor må det klart være i vores arbejdsgiveres egen interesse at gøre noget for at bedre vores arbejdsmiljø. Det har de bare noget svært ved at indse, og trængslen ved håndvasken kan ofte være stor.

Jeg plejer at sige, at når de yngre lægers arbejdsmiljø lider, ja så går det desværre også ud over patienterne.

Jeg er enig i Bo Netterstrøms bemærkninger om, at der er sket alt for lidt for at sikre et ordentligt arbejdsmiljø for yngre læger. Nogle af tingene kan vi også gøre noget ved selv i lægegruppen. Derfor er den lægekulturdebat, der har været i Lægeforeningen igennem de sidste 1-2 år, også vigtig.

Vi håber også, at amterne og H:S vil gøre brug af den hjælp, man nu vil kunne få via bedriftssundhedstjenesterne (BST), som er indført pr. 1. oktober i 2001 år på sygehusene. Hvis jeg var sygehusejer, ville jeg også satse på at bedre vort arbejdsmiljø af hensyn til rekruttering og fastholdelse af lægestaben.

Vi ser allerede i dag, at mange af de afdelinger, som har et dårligt ry, har svært ved at fungere, da lægerne undgår afdelingen eller siver væk. Det er en tendens, som kun vil forstærkes i de kommende år under lægemanglen, hvis man ikke gør noget lokalt på de enkelte sygehuse/afdelinger.

Så det er bare at komme i gang.