Skip to main content

Kommentar til diskussionen om selen og sundhed

Mag.art. Peter Storm-Henningsen, Forskningsafdelingen, Pharma Nord. E-mail: pshenningsen@pharmanord.com

14. maj 2007
2 min.

I Ugeskrift for Læger har der i den seneste tid verseret en debat [1, 2] om anbefalinger af selenindtag på baggrund af Danmarks Fødevareforsknings rapport [3] og en dertil relateret publikation i Ugeskriftet [4].

Et kendetegn ved diskussionen, som den fremstår i Ugeskriftet, er, at den i afgørende grad baserer sig på en anden evaluering af den dokumentation, der danner grundlag for rapporten. Det er imidlertid klart, at der er generel enighed om, at et indtag på under 300 mikrogram selen om dagen for voksne er uskadeligt, og samtidig at der er nogen evidens for, at selen har forebyggende virkninger i nogle henseender. Men rapportens forfattere mener, at vi bør vente, til vi har yderligere evidens for de forebyggende virkninger, blandt andet for at undgå skiftende anbefalinger og »dermed misinformation af befolkningen« [3 s. 528].

Men en anbefaling givet ud fra den evidens, man har på et givet tidspunkt, behøver ikke at føre til misinformation af befolkningen. Formuleringer af forskellige anbefalinger kan netop funderes i den givne dokumentation således, at man på et givet tidspunkt ikke siger mere, end den foreliggende evidens berettiger til.

Som eksempel på dette kan man på U.S. Food and Drug Administration (FDA)'s hjemmeside angående forholdet imellem selen og cancer finde en Qualified Health Claim, der lyder: »Selenium may reduce the risk of certain cancers. Some scientific evidence suggests that consumption of selenium may reduce the risk of certain forms of cancer. However, FDA has determined that this evidence is limited and not conclusive« [5].

I stedet for en debat om, hvordan man vurderer den givne evidens på området, bør man måske i stedet fokusere på, hvordan sådanne anbefalinger bør se ud, og hvor meget dokumentation man vil kræve, der skal ligge til grund for en anbefaling.

Interessekonflikt: Peter Storm-Henningsen er ansat i Pharma Nords forskningsafdeling.

Pharma Nord udvikler, producerer og markedsfører selen-produkter til brug som kosttilskud og i kliniske afprøvninger.


Referencer

  1. Helander J. Selen og Sundhed. Med svar af Rasmussen LB, Ovesen LF, Tjønneland A. Ugeskr Læger 2007;169:527-8.
  2. Helander J. Selen og Sundhed ll. Gensvar. Ugeskr Læger 2007;169:1028-9.
  3. Rasmussen LB, Mejborn H, Andersen NL et al. Selen og Sundhed, Danmarks Fødevareforskning, 2006. www.dfvf.dk april 2006.
  4. Rasmussen LB, Mejborn H, Andersen NL et al. Selen og sundhed, Ugeskr Læger 2006;168:3311-3.
  5. US FDA. Selenium & Cancer, Docket No. 02P-0457. www.cfsan.fda.gov/~dms/qhc-sum.html#selenium april 2007.