Skip to main content

Kommentarer til: Lungeembolus hos en patient med COVID-19

Svar fra forfatterne til kasuistikken er indsat sidst i dette indlæg.

Felix C. Müller Radiologisk Afdeling Herlev og Gentofte Hospital E-mail: christoph.felix.mueller@regionh.dk Michael Brun Andersen Radiologisk Afdeling Herlev og Gentofte Hospital Nils Hoyer Lungemedicinsk Afdeling Herlev og Gentofte Hospital. INTERESSEKONFLIKTER: ingen

26. okt. 2020
7 min.

Vi har med stor interesse læst kasuistikken »Lungeembolus hos en patient med COVID-19« af Hadad et al [1]. Deri beskrives, hvordan en 75-årig kvinde, med klinisk og biokemisk mistanke om lungeemboli først blev undersøgt med CT-angiografi, som ikke påviste lungeembolier, men hvor en efterfølgende ventilations-perfusions-undersøgelse med SPECT-CT, »viste perifere lungeembolier«. Dette er ledsaget af billeder fra en (V/Q)-SPECT-CT-undersøgelse, som viser en perfusionsdefekt med tilsvarende ventilations-perfusions-mismatch i samme område.

Vi vil knytte to kommentarer til denne kasusistik. For det første er vi enige i tolkningen af, at der er en perfusionsdefekt med tilsvarende V/Q-mismatch. Perfusionsdefekter uden ventilationsdefekter bliver ofte afrapporteret efter en probabilitetsmodel, som udtrykker sandsynligheden for en lungeemboli. Men der kan være andre årsager til isolerede perfusionsdefekter uden ventilationsdefekter, f.eks. stråleskader, kompression af den vaskulære forsyning (pga. tumorer, lymfeknuder m.m.) og vaskulitis. Specielt for patienter med COVID-19 er der nu publiceret en række casesamlinger af patienter, som har perfusionsdefekter, påvist med dual-energy-CT, men uden samtidig lungeemboli [2, 3]. Ætiologien er fortsat uklar, men Grillet og kollegaer diskuterer, om der kunne være tale om »in situ-mikrotrombose« og altså ikke lungeembolier, som kommer fra de perifere vener. Udtalt trombose af segmentale og subsegmentale pulmonalarterier har også kunnet påvises ved obduktion af afdøde patienter med COVID-19 [4]. Dette kunne være tilfældet også i den aktuelle case. Hvilken betydning disse fund har for patientens prognose, og hvordan de bedst behandles, er ikke klarlagt. De understreger dog, at tromboembolisk sygdom er en hyppig årsag til respiratorisk forværring, og støtter de aktuelle anbefalinger om tromboseprofylakse hos indlagte patienter med COVID-19.

Den anden kommentar er, at denne patient blev undersøgt to gange, selvom perfusionsdefekten kunne være påvist direkte ved den første CT-undersøgelse ved brug af dual-energy-CT-teknik [5]. Undersøgelsen, der er en modifikation af den oprindelige CT, tager ikke længere tid, bruger ikke mere kontrast og er dosisneutral. Langt størstedelen af de radiologiske afdelinger i Danmark har nu dual-energy-CT-skannere, og patienter med COVID-19, hvor lungeemboli mistænkes, kunne med fordel undersøges med dual-energy-CT-teknik, før der bestilles yderligere undersøgelser.

Faktaboks

Svar:

Referencer

Litteratur

  1. Hadad Z,P, Bartram P, Afzellus P . Lungeembolus hos en patient med COVID-19. Ugeskr Læger 2020;182:V71044.

  2. Grillet F, Busse-Coté A, Calame P et al. COVID-19 pneumonia: microvascular disease revealed on pulmonary dual-energy computed tomography angiography. Quantitative imaging in medicine and surgery 2020;10:1852-62.

  3. Lang M, Som A, Mendoza DP et al. Hypoxaemia related to COVID-19: vascular and perfusion abnormalities on dual-energy CT. Lancet Infect Dis (online 30. apr 2020).

  4. Lax SF, Skok K, Zechner P et al. Pulmonary arterial thrombosis in COVID-19 with fatal outcome: results from a prospective, single-center, clinicopathologic case series. Ann Intern Med 2020;173:350-61.

  5. Masy M, Giordano J, Petyt G et al. Dual-energy CT (DECT) lung perfusion in pulmonary hypertension: concordance rate with V/Q scintigraphy in diagnosing chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH). Eur Radiol 2018;28:5100-10.