Skip to main content

Kopipræparater fejler ikke noget

Direktør Jytte Lyngvig, Lægemiddelstyrelsen. E-mail: jyl@dkma.dk

1. nov. 2005
1 min.

Speciallæge Peter Schnohr udtrykker i Ugeskrift for Læger nr. 37 bekymring over brugen af kopipræparater. Virker de, er kvaliteten i orden - og påvirkes medicinindustriens forskning negativt af konkurrencen fra kopimedicinen?

Peter Schnohr kan være helt rolig, i hvert fald med hensyn til kopimedicins virkning og kvalitet. Et kopipræparats virkning skal ganske vist ikke undersøges på dyr og mennesker, ligesom hvis der var tale om et helt nyt lægemiddel. Men det skyldes, at det aktive indholdsstof i kopien er det samme som i originalen. Derfor ville det være meningsløst og uetisk at starte forfra med undersøgelserne.

Det springende punkt med et kopipræparat er, hvordan det optages i kroppen. Derfor skal der laves biotilgængelighedsundersøgelser, før det kan godkendes.

Der stilles nøjagtig de samme krav til kvaliteten af kopipræparater, som der gør til andre lægemidler. Og vi møder ikke i vores hverdag nogen problemer med kopipræparaternes kvalitet.

Det er klart, at den forskende medicinindustris indtjening påvirkes af konkurrencen fra kopifirmaerne. Men sådan er det på alle erhvervsområder, hvor der udvikles nye produkter: Når en virksomhed har gjort en opfindelse, så er den patentbeskyttet en vis tid. Når patentet udløber, kan konkurrenterne også udnytte opfindelsen.

SVAR: