Skip to main content

KU’s Region Sjælland-spor er langtfra løsningen på lægedækningsproblemer

Region Sjællands kandidatspor i medicin vil løse lægedækning i yderområderne, men har fejlet og skabt en privilegeret førstevælgerordning til nogle af de meste eftertragtede KBU-pladser og introduktionsstillinger i komfortabel pendlerafstand fra København. En pragmatisk garantiordning for den provinsforskrækkede læge in spe.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Kristian Mosfeldt Jeppesen, Claas-Frederik Johannsen, Tore Allerup, Søren Niemi Helsø, Niels Bjørn Dalsgaard, Ossian Gundel & Katrine Feldballe Bernholm. Alle Intro- eller KBU-læger

13. dec. 2021
8 min.

Det var med pomp og pragt, da Københavns Universitet for år tilbage etablerede et Region Sjælland-spor for de lægestuderende på kandidatuddannelsen i Medicin. Inspirationen kom fra Nordjylland, hvor man nogle år forinden med succes havde opstartet en lægeuddannelse i Aalborg. Dette fik på få år Region Nordjyllands sygehuse til at gå fra at være lidet attraktive i KBU-fordelingen til pludselig at stå forrest på mange af de nyudklækkede læger fra Aalborgs ønskeliste.

Incitamentet for at vælge en decentral uddannelse med langt fra to go-kaffe og døgnåbne hospitalsplacerede 7-Eleven’er skulle være på plads - en garanteret KBU-ansættelse i Region Sjælland efter eget valg blev sat på højkant for at sikre, at yngre læger faktisk kunne finde det attraktivt at placere sig i Region Sjællands nyopstartede lægeskole og flytte til regionen. Denne belønning er sidenhen fordoblet til også omfatte en valgfri introstilling i regionen, hvis man altså er en af de 10 heldige Region Sjælland-dimittender, når der trækkes lod om disse. De heldige lodtrækningsvindere går derefter uden om vanlig ansøgningsproces og tildeles deres favorit I-stilling på deres favorit-Region Sjælland Hospital.

Men virker systemet efter hensigten? Eller ligger dele af Region Sjælland simpelthen for tæt på København?

En aktindsigt i Region Sjælland-dimittendernes KBU- og I-stillingsvalg viser, at hhv. 83% (for KBU) og 75% (for I-stillinger) vælger enten Roskilde eller Køge Sygehus tæt på studiebyen København frem for de decentralt placerede sygehuse.

Endepunktet for, om Region Sjællands lægeuddannelses formål er opfyldt, må ultimativt skulle måles i, om de upopulære decentralt placerede sygehuse nu har nemmere ved at besætte deres stillinger og skabe faglig kontinuitet. Til det er vores påstand, at det i bedste fald ingen forskel har gjort, men potentielt har stillet de decentrale sygehuse endnu ringere. De valgfrie KBU- og I-ansættelser går primært til Sjællands universitetshospital i Køge og Roskilde. Sygehuse, der traditionelt set ikke har haft svært med at rekruttere læger.

Det efterlader Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster med en lang næse og samme rekrutteringsproblemer som før.

En kortsigtet løsning ligger ligefor. Placér belønningerne i form af KBU- og I-stillinger geografisk ligeligt i hele Regionen eller ultimativt decentralt, hvor rekrutteringsudfordringerne er størst. Det vil sikre, at enten alle hospitaler i regionen eller de mest trængende sygehuse nyder godt af kandidatuddannelsen og får stillet nye dygtige læger, der er uddannet i egen region, til rådighed.

Faktaboks

Svar: Mange muligheder for spændende uddannelsesstillinger i Region Sjælland