Skip to main content

Læge eller doktor?

2. nov. 2005
1 min.

»Vores (dvs. Sundhedsstyrelsens) erfaring er, at danskerne opsøger alternative behandlere med helt andre forventninger« - og det er selvfølgelig rigtigt, de fleste af mine patienter, som jeg i sagens natur ved mest om, opsøger alternative behandlere i håb om den helbredelse, andre mere autoriserede behandlere ikke har kunnet give, endsige love dem (1).

Mine patienter støtter sig ved valg af alternative behandlere til andre patienters udsagn, men også til de meddelelser, behandlere udleverer eller rundsender. At en akupunktør skriftligt lover helbredelse for snart sagt enhver form for blindhed er en form for markedsføring, som Sundhedsstyrelsen næppe forventes at forholde sig til. Men når den samme skriftligt fortæller om sin doktortitel, opfattes det af selv veluddannede patienter som en tilkendegivelse af, at han er læge. Og de samme patienter har svært ved at forstå, at jeg som praktiserende læge ikke kender ham og omtaler ham med vanlig kollegialitet.

En doktortitel er ikke det samme som en lægetitel i Sundhedsstyrelsens øren, men for patienter, der veksler mellem angst og håb, er en doktortitel netop betryggende lig en lægetitel. Skal patienters eneste beskyttelse komme fra Forbrugerrådet og ikke fra landets højeste sundhedsmyndighed?

Risskov, Kirsten Leth

Litteratur

Referencer

  1. Gøtrik JK. Tilstrækkeligt tilsyn med autoriteter. Ugeskr Læger 2002; 164: 522.