Skip to main content

Lægekonsulenten kan samle

Ulrik SteenLedende regionssocialoverlæge, Klinisk Socialmedicin, Region Midtjylland. E-mail: Ulrik.Steen@STAB.RM.DK. Kenneth Kibsgård Overlæge, Klinisk Socialmedicin, Region Midtjylland. Ellen PallesenSocialoverlæge, Center for Bevægeapparatlidelser, Regionshospitalet Silkeborg og Klinisk Socialmedicin, Region Midtjylland. Jens Tøllbøll MortensenPh.d., konstitueret ledende overlæge, Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Sygehus, Region Nordjylland. Claus Vinther NielsenPh.d., forskningsleder, MarselisborgCentret, Forskning-Udvikling, Region Midtjylland og Aarhus Universitet

18. nov. 2011
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen

T ak til Claus Malta Nielsen og Bettina Post for indlægget »Bevar lægekonsulentfunktionen!« (Ugeskr Læger 173;2300-1).

På udmærket vis beskrives, at lægekonsulenterne leverer nødvendig specialiseret lægefaglig bistand. En bistand, som vi mener, på sigt fordrer en samfundsmedicinsk specialistuddannelse.

Speciallæger i samfundsmedicin med en socialmedicinsk profil har med baggrund i det bio-psyko-sociale sygdoms- og sundhedsbegreb, kendskab til patientforløb i regioner, almen praksis og kommuner, og kendskab til lovgivninger, der regulerer disse og har dermed det nødvendige grundlag for at kunne arbejde med de socialmedicinske opgaver i kommunerne.

Generelt er en at de store udfordringer i dansk sundheds- og socialpolitik at skabe sammenhæng mellem behandling i vores sundhedsvæsen og indsatser i social- og beskæftigelsessektoren. Det er ikke ukendt, at de sprog, der tales i sektorerne, er forskellige, og det er ikke ukendt, at kendskabet til hinandens ansvarsområder kunne være bedre. Når der er tale om en borger, som har komplekse helbredsproblemer - det vil sige sygdom eller symptomer kombineret med svage personlige resurser, problemer i familien, krav i omgivelserne som overstiger den enkeltes resurser - i familien eller på arbejdspladsen - så er der i den grad brug for, at sektorerne kan tale sammen. Her har lægekonsulenterne en stor rolle. Fordi veluddannede lægekonsulenter, der ud over at være lægefaglige generalister, har et indgående kendskab til sektorerne, herunder lovgrundlag og praksis.

Katalysator

Lægekonsulenter er involveret i talrige sagsforløb årligt, hvor de katalyserer samarbejdet mellem sundheds-, social- og arbejds-markedssektoren. Det er yderst uheldigt hvis der sker fejl, f.eks. ved at lægekonsulenter ikke refererer og tolker speciallægers vurderinger korrekt eller selv stiller diagnoser. Men det er vigtigt at understrege, at lægekonsulenter har lavet mange tusinde vurderinger, som ikke har givet anledning til klager.

Vi er uenige med Nielsen & Post i, at lægekonsulenter ikke bør tale med borgerne. Vi har mange gode erfaringer hermed. Formålet er ikke at stille nye diagnoser. Men vi kan med vores specialistviden i den fælles dialog med sagsbehandler og borger tilstræbe og oftest opnå fælles forståelse for sygdommens eller symptomernes baggrund og konsekvenser.

Specialiseret arbejde

De store socialmedicinske enheder i Region Midtjylland, Region Nordjylland samt Aarhus og Odense Kommuner, der består af speciallæger i samfundsmedicin, almen medicin med socialmedicinsk profil, socialrådgivere, psykologer og terapeuter, har gennem en årrække specialiseret sig i lægekonsulentvirksomhed og betjener en del af kommunerne i de to regioner. Læger, der er tilknyttet disse afdelinger, er under konstant formaliseret uddannelse. Afdelingerne rummer et stærkt fagligt sparringsmiljø, hvor lægekonsulenterne kan vende særlige og komplekse problemstillinger, som de støder på som lægekonsulenter i kommunerne. Ligeledes arbejdes der målrettet med kvalitetssikring f.eks. af lægeskøn.

Vi ved, at mange kommuner ikke har resurser til og behov for fuldtidsansatte lægekonsulenter. Men centraliserede enheder, som vi kender dem fra Region Midtjylland, Region Nordjylland samt Aarhus og Odense Kommuner, er i stand til at levere specialister det nødvendige antal timer om ugen til kommunerne. Der er tale om velfungerende samarbejder - ikke mindst til kommunernes tilfredshed.

Der er således god grund til at arbejde for etablering af flere centraliserede socialmedicinske enheder, der kan sikre høj kvalitet i en nødvendig funktion.

Som Nielsen & Post ser vi frem til en kulegravning af lægekonsulentfunktionen. Vi vil opfordre til, at den bliver foretaget i et tæt samarbejde mellem beskæftigelses-, social- og sundhedsministeriet, således at man ser lægekonsulenten som en væsentlig medspiller i al rehabilitering og en fagperson, som i høj grad er med til at stimulere sammenhængende patientforløb over sektorgrænser. Ligeledes håber vi at man vil aflægge de socialmedicinske enheder besøg. Vi vil også meget gerne ses efter i kortene.