Skip to main content

Lægelig fejl!

Speciallæge Jens V. Bruun, Køge. E-mail: bruun@dadlnet.dk
4. nov. 2005
02 min

Der har på internetsiden Netdoktor under debatsiden, været diskussion om behandling af patello-femorale smerter ved den operation, der kaldes Elmslie-Trillat (ET).

Metoden går ud på at få en lateralt sporende patella til at spore mere medialt.

Operationen har rimeliget gode resultater såfremt brusken på patella er helt intakt, og patellas mediale ledflade ikke når ned til femur ved fleksionsgrad på 80 grader under passiv fleksion bedømt visuelt under artroskopi.

Når mediale patella-ledfacet ned inden 80 grader, skal man anvende lateral release, hvorved man alene slidser kapslen lateralt for patella!

Derimod har ET nærmest katastrofale resultater, såfremt brusken er begyndt at gå i stykker.

Endnu mere katastrofalt bliver konsekvensen af operationen, såfremt man strammer kapselapparatet medialt, hvad nogle desværre gør.

Dette skrev jeg om for nogle år siden, men det synes nu glemt af de senere uddannede ortopæder.

Det må betegnes som en direkte lægelig fejlprocedure at lave ET ved samtidig bruskdefekt på patella, og det bør medføre erstatning via patientforsikringen!

Til P.L.O.-læger vil jeg henstille, at hører de om, at deres patienter er tilbudt denne operation, bør de fraråde deres patienter at sige ja!

Kendskabet er baseret på flere hundrede operationer med lateral release, med succes og fiasko, samt skopi af ET-opererede, med deraf katastrofale knækonsekvenser, hvis de havde bruskdefekt på patella.

Interesserede kan læse mere herom på www.ortkirkoege.suite.dk

SVAR:

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen