Skip to main content

»Læger over grænser«

♠ Shalini Menon, Billeddiagnostisk Afdeling, Regionshospitalet Horsens, Brædstrup og Odder. E-mail: vshalini_menon@yahoo.com

22. okt. 2010
3 min.

Artiklen »Læger over Grænser« i Ugeskrift for Læger (2010;172:2408) er fyldt med unøjagtigheder og er anklagende i sin form:

1. Et hurtigt blik på kortet over Indien vil bekræfte, at Pune ligger i vest, og langt fra det nordlige Indien som anført af forfatteren.

2. Læger er blevet uddannet i Indien siden begyndelsen af 1900-tallet, og forfatternes udtalelser om, at de blev uddannet i England eller USA, er ikke korrekte.

3. Bachelorgraden i medicin opnås efter fem års intensiv træning og ikke tre år som angivet af forfatteren. Jeg sætter endnu pris på den grundlæggende undervisning, jeg fik i Indien, nu hvor jeg kan sammenligne med de globale standarder.

4. Det postgraduate MD-kursusforløb varer tre intensive år, hvor man skulle fremlægge en thesis og fik tildelt en vejleder, som skulle være overbevist om, at den studerende havde gennemført alle de nødvendige procedurer, inden man fik lov til at gå til eksamen. I modsætning til i Danmark er der fire skriftlige prøver og en mundtlig prøve, som skal bestås individuelt; det sikrer grundig teoretisk og praktisk oplæring i faget.

5. Uanset af oplæring i speciale procedurer såsom hysteroskopi på specialelægeuddannelsen er der kurser for indlæring af disse procedurer, enten i Indien eller udenlands. Jeg har set det samme tendens globalt, også i Danmark.

6. Forfatterne af kronikken har besøgt et i Indien ikke kendt privathospital og bruger det som en standard for indisk medicinsk uddannelse. Min egen Alma mater, Armed Forces Medical College, i Pune er hvert eneste år blevet placeret blandt top tre i landet. Jeg har aldrig hørt om det hospital, der er nævnt i artiklen.

7. Forfatterne har sikkert glemt, at National Health Service i Storbritannien for en stor dels vedkommende drives af mere end 30.000 læger af indisk oprindelse, uddannet i Indien. At der var mere end ca. 35.000 indiske læger i USA i 2000, uddannede i Indien, og at dette tal er steget med flere tusinde siden, også i Australien og New Zealand.. Vi fra den såkaldt tredje verden har arbejdet i sygehuse i Indien, sygehuse som ofte mere avancerede i nogle henseender end sygehuse i Danmark. Vi har ingen problemer med at tilpasse os i den vestlige verden!

8. Hvis hinduer kun troede på Karma, ville de næppe søge læge! Klagesager mod læger er velkendt i Indien. Arbejder man på private hospitaler er det anbefalet at tegne ansvarsforsikringer.

9. Ja, jeg er en af de 26 indiske læger, der er nævnt. I dag har vi fået dansk specialelægeautorisation; undertegnede er ansat som overlæge her i Danmark. Vi er her endnu, men måske ikke kommet for at blive. Hvis danskerne har svært ved at give os den personlige og faglige respekt, vi fortjener, bliver vi næppe længe i dette land, hvor vi har lært at klare os på et vanskeligt sprog. En kronik som denne bidrager til skader i integrationen. I har brug for vores hjælp; den skulle I anerkende os for!

Indlægget har været forelagt forfatterne til kronikken »Læger over grænser«. De har ingen kommentarer.