Skip to main content

Læger uden Grænser og hiv/aids

Speciallæge Søren Brix Christensen, formand for læger uden grænser. E-mail: mn@msf.dk

31. okt. 2005
3 min.

Tak til Ugeskriftet og journalist Jesper Heldgaard for artiklen »Aids - den forudsigelige katastrofe«

(nr. 32, 2852), der sætter fokus på de globale udfordringer over for den fortsat eskalerende aids-pandemi. Det er glædeligt at se, at stadig flere eksperter tilslutter sig, at hiv/aids-epidemien - som hver måned dræber 240.000 mennesker - kan og skal bekæmpes med en kombineret forebyggelses- og behandlingsstrategi, således som Læger uden Grænser (MSF) hele tiden har anbefalet. Det er derfor også misvisende, når »... Læger uden Grænser (er) blevet kaldt populister og kritiseret for alene at fokusere på medicin som vejen ud af sygdom«, som beskrevet i artiklen.

MSF's mål for bekæmpelsen af hiv/aids var ved debattens start i danske medier først i 1990'erne at sætte fokus på det globale svigt over for de hiv/aids ramte i ulandene. Det gjorde vi ved at modbevise politikernes, industriens men også globale sundhedseksperters påstande om, at behandling var umulig i udviklingslandene, særligt i Afrika. Vi kan i dag - med 40.000 aids-patienter i behandling og dobbelt så mange, der følges - med tilfredshed konstatere, at det er bredt accepteret, også blandt de danske politikere, at det er muligt at gennemføre en effektiv aids-behandling af hiv/aids patienter i ulandene. Prisen for dette har været, at mediedebatten i en periode, og ganske ukorrekt, har fremstillet MSF som ensidige fortalere for medicinsk behandling, jf. artiklens påstand. Vores fokus på medicin dengang var nødvendig, fordi samtlige danske eksperter, inkl. DANIDA, udelukkende fokuserede på forebyggelse. Ikke desto mindre har MSF's tilgang hele tiden været en kombination af behandling og forebyggelse.

For den måske største gavn af medicinsk behandling er - ud over at redde mange tusinde - at tilbudet om behandling med livsforlængende aids-medicin eller behandling mod smitteoverførsel til hiv-smittede gravide øger antallet, der lader sig hiv-teste. Kendskab til egen status er en forudsætning for en målrettet indsats mod smittespredning. Samtidig har behandlingstilbudet nedbrudt tabuer om hiv/aids og fjernet en del af den stigmatisering, som mange hiv-smittede har lidt under. Hiv/aids er blevet anerkendt og gjort synlig som sundhedsproblem og kan nu diskuteres åbent. Åbenhed er en forudsætning for en effektiv forebyggelse.

Ugeskrift for Læger skriver også, at lave medicinpriser og tilgængelighed er væsentlige forudsætninger for en strategi, der omfatter behandling. Stadigt flere medicinalvirksomheder vedstår sig et socialt ansvar, jf. artiklens kommentar fra GlaxoSmithKline, men vi må understrege, at de faldende priser ikke er opstået i et tomrum og alene på baggrund af producenternes gode intentioner. De er en konsekvens af et massivt og verdensomspændende pres fra NGO'er og patientfor- eninger og som følge af øget konkurrence fra kopiproducenter i bl.a. Indien og Brasilien. Dokumentation herfor kan findes på bl.a. www.accessmed-msf.org og www.msf.dk/hiv