Skip to main content

Madsen B, Hvidkjær A, Olesen P, eds. Så længe mit hjerte slår. 25 danskere skriver om at overleve hjertesygdom

Anders Michael Galløe

1. nov. 2005
2 min.

I anledning af Hjerteforeningens 40-års jubilæum har Hjerteforeningen bl.a. taget initiativ til at udgive en bog om forskellige personers oplevelse af at blive hjertepatient eller få et barn med hjertefejl.

De 25 forfattere er kendte og ukendte danskere med medfødte hjertesygdomme, klapsygdomme og personer med sygdom i hjertets kranspulsårer.

Et gennemgående fællestræk for patienterne er overraskelsen over, at netop de skulle blive ramt af sygdom. At de operative indgreb har forvoldt stor dødsangst, og bagefter stor lettelse og taknemmelighed for fortsat at være i live. Hjertekirurger bliver takket for deres dygtighed, nærvær, kompetence og omsorg af stort set alle patienterne af deres ganske hjerte.

Og patienterne er alle bagefter forandrede og årvågne over livets skrøbelighed og synes at have »indset, at livet ikke er nogen selvfølge«. At ikke alle kampe par tout skal kæmpes, at ikke alle slag skal slås, at livet er så alt, alt for kostbart til at spildes på petitesser.

Forfatterne/patienterne skriver med hver sin pen. Kapitlerne er dog generelt velformulerede, adskillige med flydende letlæst sprog og enkelte med et (næsten) lyrisk sprogbrug.

Det er dog ikke forfatteregenskaberne, der er interessante ved denne bog. Det er oplevelserne af den overordentlige betydning sygdommen har for forfatterne. Det er nærmest misundelsesværdigt, at patienterne er blevet vækket fra dagligdagens genvordigheder og »ændrer livssyn og finder større glæde ved de nære ting i hverdagen«.

For en kardiolog er bogen værdifuld læsning. Den minder om, at patienterne overvejende tænker på, om de skal dø nu. Et spørgsmål patienterne sjældent stiller i den daglige klinik. Tør vel næppe risikere at få det forkerte svar. Formentlig burde lægen - på eget initiativ - besvare det uudtalte spørgsmål. Og derved sædvanligvis fjerne en unødvendig men tyngende bekymring.

Temaet i bogen er universelt for andre alvorlige sygdomme, og læger uanset speciale ville formentlig blive beriget af patienternes oprigtige beskrivelser.

Hver enkelt menneske har sin egen historie at fortælle, og for almindeligt interesserede mennesker vil bog indeholde interessante og berigende kapitler.

Den vil være en god gave at give til mange mennesker.

Vejle: Kroghs Forlag, 2002.

192 sider. Pris: 229 kr.

ISBN 87-624-0182-3