Skip to main content

Man lover ét og lover at holde noget andet 2

Medicinsk direktør, læge Jan B. Narvestad, Novartis Healthcare A/S. E-mail: jan.narvestad@pharma.novartis.com

3. nov. 2005
3 min.

Overlæge Ib Abildgaard Jacobsen (IAJ), Odense, kommenterer i sidste nummer af Ugeskrift for Læger (2004;166:2694) Novartis' nye initiativ, der sikrer tilbagebetaling af udgifter for patient og det offentlige, hvis BT hos hypertonikere ikke reduceres til 140 eller 90 mmHg eller derunder efter tre måneders behandling med Diovan.

IAJ anfører, at alle med indsigt på området ved, at målet for behandling er at få det systoliske og det diastoliske BT ned på henholdsvis 140 og 90 mmHg eller derunder - det er vi naturligvis enige i.

Vi agter ikke med vores initiativ at rokke ved disse behandlingsmæssige mål, der har solidt afsæt i guidelines [1, 2].

Vores finansielle garanti, dvs. refusion af udgifter forbundet med Diovan-behandling, er imidlertid baseret på et enten-eller, der bl.a. har sit udspring i hverdagen, hvor opnåelsen af bare ét af disse behandlingsrelaterede delmål kan være vigtig for de patienter, hvor det er svært, måske umuligt, at opnå fuldt respons på systolisk såvel som diastolisk BT.

Med hensyn til MedicoMonitor ApS, herunder Claus Møldrups andel i initiativet, er der to ting at anføre: 1) MedicoMonitor ApS har deltaget i udviklingen og udformningen af vores initiativ og 2) MedicoMonitor står for afviklingen af praktiske forhold ved dets gennemførelse.

IAJ mener, at vores initiativ er et skræmmende eksempel på aggressiv og vanskeligt gennemskuelig markedsføring - det er jeg uforstående over for.

Jeg mener, vi spiller med åbne kort og har svært ved at se, hvad der er vanskeligt gennemskueligt. Præmisserne for de patienter, der måtte indgå i initiativet, er for mig at se temmelig klart formulerede (alle dysregulerede hypertonikere, hvor behandlingsansvarlige læge overvejer at anvende en AIIA), hvilket konditionerne for eventuel refusion af Diovan-udgifter også forekommer mig at være (udgifter refunderes hvis patienten efter tre måneders behandling med mindst fire ugers maksimal Diovan-dosis ikke når SBT på 140 mmHg eller DBT på 90 mmHg eller derunder).

Vi vedgår, at vi gerne ser et øget salg af Diovan. Samtidig mener vi, at der til initiativet, der os bekendt er det første af sin art i Europa, kan være knyttet potentielle samfundsøkonomiske og farmakoterapeutisk rationelle gevinster. Det er vel af interesse for det danske samfund, hvor der er meget fokus på udgifterne til medicin.

Herudover kan initiativet være med til at fokusere på det forhold, at mange hypertonikere ikke er velbehandlede, trods igangværende medikamentel terapi [3]. Øget opmærksomhed på dette må formodes at være til gavn for patienterne og »hypertensionssagen«.

Vores initiativ er et pilotforsøg, der startede den 1. juni 2004 og varer et år. Første evaluering vil blive foretaget i sensommeren. Her vurderes bl.a. om den finansielle garanti skal ækvivalere det behandlingsmæssige mål, dvs. 140 og 90 mmHg.

Når man betræder så jomfruelig jord, som Novartis gør med dette initiativ, er det essentielt at lytte til reaktioner fra omverdenen, og vi har fået både positive og mindre positive reaktioner.

Alle disse vil naturligvis blive behandlet seriøst i forbindelse med vores evaluering.


Referencer

  1. Forebyggelse af iskæmisk hjertesygdom i almen praksis. 2. reviderede udgave. København: Dansk selskab for almen medicin, 2002.
  2. 2003 European Society of Hypertension - European Society of Cardiology guidelines for the management of arterial hypertension. J Hypertens 2003;21:1011-53.
  3. Persson M, Carlberg B, Mjorndal T et al. 1999 WHO/ISH Guidelines applied to a 1999 MONICA sample from northern Sweden. J Hypertens 2002;20:29-35.