Skip to main content

Mangel på praktiserende læger medfører reduceret levetid

Det er uetisk at gennemføre ændringer, der forringer sundheden. Det gælder fx nedsættelsen af medicinoptagelsen i 80'erne.

Praktiserende læge Johannes Bjerre, Læborg
E-mail: johannesbjerre@hotmail.com
Interessekonflikter: ingen

30. maj 2016
2 min.

Kære kollegaer. Vi er som læger forpligtet til at behandle patienterne efter bedste evne, være omhyggelige og samvittighedsfulde. Det ville således være uetisk at gennemføre ændringer, som forringer sundheden. Fra USA viser en undersøgelse, at færre praktiserende læger giver en ringere levetid [1]. Vi kan derfor ikke som læger foreslå et eksperiment med færre praktiserende læger, men vores politikere er ikke underlagt vores restriktioner. Hvad sker der, når der forsøges med færre praktiserende læger i Danmark? Bertel Haarder påtager sig sin del af ansvaret for manglen på praktiserende læger med dette svar:

»Kritikere siger, at specialelægemanglen er din skyld, fordi du nedsatte medicinoptaget i 1980'rne«.

»Det er 25 år siden. Så det er godt nok lang tid at skulle forfølges af sine handlinger. Men det er rigtigt, at Per Kaalund [daværende amtsborgmester i Københavns Amt] og Erling Tidemann [daværende amtsborgmester i Vejle Amt], tror jeg vist, det var, bad mig indtrængende om ikke at udvide optaget på medicinstudiet. Og enhver kan jo se nu, at det råd skulle jeg ikke have lyttet til. Men hvem kunne vide, at der kom en 11-timersregel og en lægeoverenskomst og alt muligt andet, der har gjort, at Danmark fik et større lægeforbrug end vores nabolande? Men sagen er jo også, at vi i dag har en bedre lægeforsyning end næsten alle andre lande. Det har vi. Og det må vi se i øjnene« [2].

Der findes fem kommuner i Danmark, hvor der mangler mere end en praktiserende læge pr. 10.000 indbyggere [3, 4]. Det er Jammerbugt, Brønderslev, Morsø, Langeland og Lolland Kommuner. I disse kommuner er levetiden 79 år, mens den i landets øvrige kommuner er 80 år. Man kan beregne sandsynligheden for, at der er tale om en tilfældighed, og med en t-test findes: p = 0,02.

I Danmark er den amerikanske undersøgelse gentaget med samme resultat, da der findes en lavere levetid ved mangel på praktiserende læger. Det er usandsynligt, at der er tale om en tilfældighed. Har vi andre eksempler på, at fagligheden tilsidesættes og kan skade vores patienter?

Referencer

LITTERATUR

  1. Starfield B, Shi L, Grover A et al. The effects of specialist supply on populations' health: assessing the evidence. Health Affairs 15. mar 2005.

  2. Ugeskriftet.dk/nyhed/minister-forandring (maj 2016).

  3. www.dr.dk/nyheder/politik/valg2015/grafik-se-hvor-der-mangler-praktiserende-laeger (maj 2016).

  4. www.statistikbanken.dk/ (maj 2016).