Skip to main content

Medicinsk Kompendium. 16. udgave. Bind 1-2. Hansen NE, Haunsø S, Schaffalitzky de Muckadell OB, eds.

Overlæge Ole Haagen Nielsen. E-mail: ohn@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Medicinsk Kompendium udkom i slutningen af januar 2004 i en ny og væsentligt forbedret udgave. Det er lykkedes at reducere sideantallet, og de to bind er blevet 1 cm tyndere end den forrige udgave. Den nye udgave karakteriseres ved god systematik, og er gjort meget læsevenlig gennem anvendelse af farvetryk, herunder anvendelse af overskuelige rutediagrammer og figurer. Som et eksempel kan nævnes en kombination af forskellige undersøgelser i én og samme figur: Ekg, stetoskopi, ekkokardiografi og trykkurver ved beskrivelsen af karakteristika for aortastenose.

Af nyheder skal nævnes afsnit om somatoforme lidelser og intensiv terapi. I begyndelsen af hvert bind er der anført betegnelser over akutte medicinske tilstande, og afsnit om »problemorienteret diagnostisk udredning« er for almindeligt forekommende internmedicinske sygdomme/symptomer systematisk gennemført. Disse afsnit vil navnlig være nyttige for medicinstuderende og yngre kandidater og er et godt supplement i et værk, der som reference/opslagsbog kan blive rig på detaljer. I en tid med tiltagende kompleksitet i diagnostik og behandling er det værd at nævne afsnittet om lægens kontakt med patienten. Her gives der nyttige råd med henblik på optagelse af en god anamnese/journal. Endvidere bør det nævnes, at Medicinsk Kompendium ikke blot omhandler de kliniske, overvejende medicinske sygdomsenheder, men tillige gennemgår tilgrænsende områder, eksempelvis grundlaget for kliniske beslutninger, evidensbaseret medicin, klinisk epidemiologi, biologiske grundbegreber og klinisk farmakologi. Disse områder er alle nødvendige for forståelsen af den kliniske hverdag inden for de fleste - også ikkemedicinske - specialer. Endeligt er mange afsnit blevet omskrevet/opdateret.

Den nye udgave af Medicinsk Kompendium (eller en udenlandsk opdateret bog på samme høje faglige niveau) bør være let tilgængelig for yngre læger på alle medicinske afdelinger, ligesom den også bør være tilgængelig blandt praktiserende læger og medicinske bagvagter med vagtforpligtelse hjemmefra. Tillige er det en glimrende lærebog på medicinstudiet, hvor den studerende tilvænnes brugen af en opslagsbog ved tilegnelsen af et kompliceret stofområde. Der er for de enkelte sygdomsenheder gjort meget ud af patofysiologien, ligesom der er fokuseret på symptomer, kliniske og parakliniske fund. Slutteligt kan det ikke udelukkes, at kompendiet er inspirationskilde for eksamensformænd og kolleger, der udfærdiger spørgsmål til de forskellige former for embedseksamen.

Medicinsk Kompendium er således et nyttigt redskab for både studenter og læger, der arbejder med udrednings- og behandlingsstrategier relateret til internmedicinske sygdomme, og værket anbefales på det varmeste!

København: Nyt Nordisk Forlag.
Arnold Busck, 2004. 3.128 sider.
Pris: 3.995 kr. ISBN 87-17-03687-9