Skip to main content

Medicinske sygdomme. Sygdomslære og sygepleje Thomsen TB, Hertz J, Scharff-Smith B et al, red.

Professor Flemming Bendtsen. E-mail: flemming.bendtsen@hh.hosp.dk Klinisk sygeplejespecialist Helle Greve

6. jun. 2006
2 min.

Medicinske sygdomme og sygepleje er en grundigt revideret udgave af Medicinske sygdomme fra 1998. Som noget nyt i denne udgivelse følges beskrivelsen af sygdomslæren op af et afsnit om sygepleje. Bogen, der henvender sig til sygeplejestuderende og uddannede sygeplejersker, indeholder 20 kapitler, hvoraf de første fire er af mere generel karakter. I de første kapitler berøres flere emner, f.eks. prævalens, incidens og levetid noget overfladisk. Relevansen af at medtage disse kapitler kan diskuteres, da der allerede undervises i disse emner på andre tidspunkter i sygeplejerskeuddannelsen. Denne overfladiske gennemgang opfylder næppe de krav, der stilles til en sygeplejestuderendes viden på bachelorniveau. Herefter følger de mest almindelige sygdomme inddelt i hovedgrupper, og der afsluttes med kapitler om vægt- og ernæringsforstyrrelser, misbrug og afhængighed (herunder et afsnit om rygeafvænning). I 16 ud af 20 kapitler er sygdomslæren skrevet af samme forfatter, mens afsnittene om sygepleje er skrevet af sygeplejersker med særligt kendskab til området. Generelt fremtræder bogen velskrevet, ensartet og i et æstetisk layout. Kapitlerne illustreres af mange billeder, og teksten understøttes med gode og illustrative tabeller og figurer.

På sygdomslæreområdet savnes af og til uddybende og grundigere forklaringer på, hvordan tingene hænger sammen, ligesom enkelte delkapitler ikke medtager seneste evidens, eksempelvis anbefales det, at diagnostik for Helicobacter pylori-infektion ikke er nødvendig ved ulcussygdom medmindre ulcusfremmende medicin gives.

Projektet synes for sygeplejens vedkommende at være lykkedes, idet patienten som aktiv samarbejdspartner fremstår tydeligt. I bogen er der lagt tydelig vægt på vigtigheden af det tværfaglige samarbejde om pleje og behandling samt på kommunikation med patient og pårørende. Ligeledes er der mange gode referencer og henvisninger, også til internetadresser. Kapitlet om mestring af kronisk sygdom, der beskriver den salutogenetiske model og kommunikation med den kronisk syge patient, er relevant, men desværre er en del af kapitlet tungt at læse med mange gentagelser.

Alt i alt giver bogen et udmærket overblik over medicinske sygdomme og sygepleje, men den kan vanskeligt stå alene på område for sygdomslære, hvor der - i hvert fald på specialafdelinger - kræves et grundigere kendskab til sygdom og medicinering.

København: Nyt Nordisk Forlag

Arnold Busck, 2005.

520 sider. Pris: 599 kr.

ISBN 87-17-07118-6