Skip to main content

Medlemskontingentet

Pens. læge Kai Tullin, Hørsholm. E-mail: kai.tullin@dadlnet.dk

6. nov. 2005
3 min.

Efter en del rygter og flere debatindlæg i Ugeskrift for Læger vedrørende en forestående forhøjelse af medlemskontingentet modtog jeg så forleden et brev fra »Formanden pr. august 2005«, hvoraf kontingentsatserne for 2006 fremgik.

Baggrunden for kontingentforhøjelserne er angiveligt stigende omkostninger og vigende annonceindtægter.

At annonceindtægterne er vigende, kan enhver, der har indrykket en sådan i Ugeskriftet, forstå - prisen herfor er ganske ublu - så dette problem skyldes en dårlig annoncepolitik og -ledelse og er dermed selvforskyldt.

Den gruppe af foreningens medlemmer, som skulle bære byrden, var »gratisterne« - dvs. de pensionerede og dermed ikkeerhvervsaktive medlemmer, som, jf. nedenstående, har »nydt godt« af et stærkt reduceret kontingent.

Som ordinært medlem betalte jeg som nyetableret praktiserende læge i 1973 ca. 1.500 kr. pr. kvartal - og med jævnlige kontingentforhøjelser betalte jeg i 2004 ca. 2.600 kr. pr. kvartal (= 10.400 kr. pr. år).

Da jeg gik på alderspension pr. 1.9.2004 blev kontingentet nedsat til 306 kr. pr. kvartal (= 1.224 kr. pr. år).

Som erhvervsaktiv læge er man påtvunget et medlemskab af Lægeforeningen - uafhængigt af, hvorvidt man finder, at gevinsten herved modsvarer omkostningerne ved kontingentet - men som et lille plaster på såret kan kontingentet fradrages på selvangivelsen.

Som pensioneret - ikkeerhvervsaktiv - læge må man overveje følgende:

  • Hvilke konkrete og relevante fordele har jeg overhovedet af et fortsat medlemskab (Ugeskriftet + Medicinfortegnelsen - men, hvad mere), som reelt måtte opveje kontingentomkostningen?

  • Kontingentet kan ikke fradrages på selvangivelsen (oplyst af ToldSkat den 31.8.05) - selvom foreningens revisor, ifølge »Formandens brev pr. august 2005«, ret så uforpligtende angiver, at dette: »Som udgangspunkt« skulle være muligt. Reelt er kontingentomkostningen således ca. 60% højere, end det beløb der opkræves.

  • Nuvel - der ligger lidt nostalgi i det - for det er da vemodigt at overveje en udmeldelse fra et »fællesskab« efter et mangeårigt og erhvervsaktivt medlemskab.

Det ovenstående er ikke udtryk for »klynk« eller påberåbelse af »forståelse« for et nedsat kontingent - men er derimod en regulær omkostningsvurdering, som bliver langt mere aktuel i pensionsalderen:

»Er prisen for varen for høj?«

Spørgsmålet har allerede medført flere debatindlæg i Ugeskriftet, hvor pensionerede medlemmer har truet med helt at udmelde sig af Lægeforeningen.

Nu kunne jeg personligt have en vis forståelse for en kontingentforhøjelse for de pensionerede medlemmer - ifald alternativet var en kontingentstigning for de ordinære medlemmer.

Måske er jeg blevet paranoid - eller rablende dement - måske har jeg spist for mange store bøffer (kogalskaben breder sig), men »noget hænger ikke sammen« - hvis kontingentstigningen for de pensionerede medlemmer er nødvendig for at undgå en kontingentforhøjelse for de ordinære medlemmer.

Af »Formandens brev« mener jeg at kunne se, at der er tale om en kontingentnedsættelse for de ordinære medlemmer (til 845 kr. ++ pr. kvartal), hvilket er langt under de 2.600 kr. pr. kvartal, som jeg og mange andre betalte i slutningen af vores erhvervsaktive periode.

Jamen, jeg og de utallige andre »gamle« medlemmer har jo allerede betalt det skyhøje kontingent én gang - er det så rimeligt, at vi nu skal finansiere en kontingentnedsættelse for de ordinære medlemmer?

Yderligere skal ikkeerhvervsaktive læger, som indtjener over 170.000 kr. pr. år, også på andet end lægeligt arbejde og/eller sociale ydelser betragtes som ordinære medlemmer - og dermed betale fuldt kontingent.

Hvor er vi henne?

At man påtvinger erhvervsaktive læger et medlemskab, er per se diskutabelt - men at lade indtægten ved ikkelægeligt arbejde og sociale ydelser indgå i opkrævningen af et lægefagligt kontingent synes ganske panikagtigt og dybt urimeligt.

Jeg, og sikkert mange andre pensionerede og ordinære medlemmer, kunne ønske os en kommentar til det ovenstående samt et klart svar på følgende:

  • Hvad konkret yder Lægeforeningen for de skyhøje kontingenter?

  • Hvor stor er kontingentindtægten pr. år fra samtlige medlemmer?

  • Hvor mange pensionerede/ikkeerhvervsaktive medlemmer har Lægeforeningen, og hvor stor er kontingentindtægten fra disse med de nuværende nedsatte kontingenter?

  • En helsidesannonce koster ca. 18.000 kr. - hvorfor er fem helsidesannoncer a 5.000 kr. ikke mere favorabelt?