Skip to main content

Menneskets ernæring. 2. udgave Astrup A, Dyerberg J, Stender S, eds.

Overlæge Jens Peter Kroustrup E-mail: aas.kroustrup@nja.dk

31. okt. 2005
2 min.

Basisbogen på dansk om menneskets ernæring foreligger nu i sin anden udgave, otte år efter første udgivelsen. Endelig, kan man sige, for ernæringsområdet er under hastig udvikling, og den almene interesse for det er stigende. Målgruppen for en basisbog er således meget bred, den strækker sig fra studerende i gymnasiale og sundhedsfaglige uddannelser, til alle som beskæftiger sig med eller blot er interesseret i ernæring. Bogen kan bruges både som en traditionel lærebog eller som et opslagsværk, idet stort set alle tænkelige emner inden for ernæring er med: anatomi og fysiologi, kostens sammensætning og dens betydning for sundhed og sygdom, samt kapitler om ernæringens økonomi, politik og historie.Sammenlignet med 1. udgave er der foretaget en række revideringer og udvidelser, så værket fremtræder opdateret og omfatter aktuelle problemstillinger, såsom kost til gravide, og genmodificerede afgrøder. Bidragyderne kommer fra næsten alle områder inden for ernæring i Danmark, og således har et nyt og meget spændende kapitel om smagens fysiologi en kendt kok som medforfatter. Alle emner bliver behandlet sobert, tingene forklares grundigt, og hvor det er muligt på et evidensbaseret grundlag, hvilket gør, at også komplekse spørgsmål som næringsstofanbefalinger fremtræder enkelt og rationelt.Det forhold, at der er så mange bidragydere, er en styrke, fordi temaerne varieres, og alle emner dækkes, men det er en svækkelse i de tilfælde, hvor de overlapper hinanden. For eksempel er »det glykæmiske indeks« grundigt omtalt to steder, og det kan virke forvirrende, når de anførte værdier er forskellige. Problemer af den og lignende art kunne løses med en strammere redigering og henvisninger på kryds af kapitlerne.

Hvad angår tekst og tabellers layout, forekommer den noget monoton uden kasser eller kursiveringer, og mange diagrammer ville live op, hvis kurver og søjler kom i farver. Stikordsregisteret er særdeles mangelfuldt, hvilket er en ulempe for dem, der bruger bogen som opslagsværk.

Det hilses velkommen, at bogen nu foreligger i anden, reviderede udgave. Den dækker uden tvivl målgruppens behov, den er inspirerende og vil dermed bidrage til, at der herhjemme fortsat rekrutteres nye ernæringsforskere.

København: Munksgaard Danmark, 2005.

480 sider. Pris: 498 kr.

ISBN 87-628-0540-1