Skip to main content

Mini Oxford handbook of clinical medicine. Sixth edition

Reservelæge Jacob Tveiten Bjerrum, E-mail: jacobbjerrum@tiscali.dk

16. okt. 2006
3 min.

Det er ikke usædvanligt at se en yngre læge i en »tonstung« kittel, hvor lommerne er fyldt med alverdens kittelbøger og andet udstyr. Så hvad skal yngre læger med endnu en kittelbog, og ikke mindst, hvor skal vi gøre af den? Svarene er simple og lidt afhængige af kendskabet til bogen.

Til dem som allerede har anskaffet sig den forrige udgave, er der ikke meget nyt at hente. Af væsentlige ændringer kan dog nævnes et nyt kapitel om kliniske færdigheder, essentielle lægemidler, flere EKG-eksempler og algoritmer samt nye memotekniske hjælpemidler. Er man derfor i besiddelse af 5. udgave, mener jeg ikke, det er nødvendigt at investere i den nye udgave.

Til dem der ikke kender kittelbogen, henvender den sig primært til medicinstuderende, turnus- og introduktionslæger. Selve kompositionen og dispositionen er ualmindeligt gennemtænkt og gennemført med sans for en kort, præcis og pædagogisk præsentation af selv de mest komplicerede emner. Således er bogen opbygget med farvekoder for hvert enkelt afsnit, hvilket gør den overordentligt let at navigere rundt i. Den dækker stort set samtlige internmedicinske specialer og inkluderer et yderst anvendeligt afsnit om praktiske procedurer, herunder eksempelvis kateteranlæggelse, lumbalpunktur og diagnostisk ascitespunktur. Dertil kommer et afsnit om kirurgiske tilstande, som umiddelbart kan virke malplaceret, men som faktisk fungerer ganske godt, eftersom indholdet er begrænset til dagligdags kliniske problemstillinger som akut abdomen, væskebehandling, postoperative komplikationer m.m. Hvert emne er blevet tildelt to sider, hvor den ene side benyttes til at beskrive det pågældende emne, mens den modsatte side anvendes til eksempler, illustrationer, algoritmer m.m. eller blot står blank, således at der er plads til egne noter. Bogen er ligeledes fyldt med små finesser som eksempelvis et diskettetegn, der benyttes ved referencer og henviser læseren til det korrekte web-site, hvorfra disse referencer stammer.

Bogen er således i udpræget grad praktisk orienteret, hvilket også kommer til udtryk, når man slår op på den første side, som indeholder et indeks over akutte medicinske tilstande. Man skal altså ikke stå febrilsk og bladre efter det rette afsnit, når man i forvejen står i en akut og presset situation.

Jeg har nu anvendt bogen igennem et år, og er klart af den opfattelse, at den er langt mere anvendelig i det daglige kliniske arbejde end andre tilsvarende kittelbøger - også sammenlignet med vores danske lille gule lommekompendium. At bogen er på engelsk burde ikke være nogen hindring, men det betinger dog, at man må sætte sig ind i de engelske forkortelser, som anvendes. Som så meget andet er disse dog også nøje angivet i bogen. Bogens eneste ulempe er dog, at den ikke indeholder afsnit om danske forhold som f.eks. arbejds- og miljømedicin samt psykiatrilovgivningen.

Mit råd vil således være, at lade de »tonstunge« kitler høre fortiden til. Yngre læger har kun brug for denne bog, som nu findes både i en miniudgave og en PDA-version med mulighed for hyppig og automatisk opdatering via Skype. Og så er den samtidig langt billigere end de fleste andre tilsvarende kittelbøger. Derfor vil den travle yngre læge på vagt kunne bevæge sig rundt til skadestue og akut modtageafsnit mv. blot med stetoskopet om halsen, en fyldepen i den ene brystlomme, PDA'en i den anden og en flagrende kittel efter sig.

Med andre ord kan »Mini Oxford handbook of clinical medicine« kun anbefales på det varmeste.

Longmore M, Wilkinson IB, Rajagopalan S.

Oxford: Oxford University Press, 2006.

874 sider. Pris: 21,95 GBP.

ISBN 0-19-857071-6