Skip to main content

MMPI - 2. Kartlegging av psykopatologi og personlighet Havik OE.

Overlæge Erik Simonsen E-mail: erik.simonsen@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) har specielt i 70'erne og 80'erne været et relativt populært instrument i Danmark til måling af psykopatologi. Med sine 10 skalaer (f.eks. skalaer for paranoia, depression, hysteri, psykopati og hypokondri) kunne man med denne spørgeskemametode få et hurtigt og rimeligt pålideligt overblik over patientens symptomatologi. Mange subskalaer og »kritiske items« blev konstrueret og udviklet, således at testen med sine oprindelige 550 spørgsmål kunne belyse mange andre former for problemer hos patienten (f.eks. autoritetsproblemer, ukontrollabel vrede, misbrug, PTSD). Men testen blev oprindelig udviklet i 1939-1943. Klassifikationssystemet har ændret sig markant siden da, gængse adfærdsnormer ligeså, måske mest tydeligt inden for det religiøse og seksuelle område. Testens sprogbrug blev efterhånden også et problem, og der opstod et behov for at tilføre nye skalaer, bl.a. om suicidalitet, stofmisbrug, familieproblemer og behandlingsmotivation. Revisionen med ny validering af MMPI startede i 1980 og i 1989 blev MMPI-2 tilgængelig i en kommerciel udgave i USA. Nærværende bog er et led i lanceringen i Norge, hvor MMPI som i Danmark flittigt er anvendt som led i en psykologisk testning samt i forskningsprojekter. 460 af de 550 oprindelige item genfindes i den nye udgave, heraf 394 med helt uforandret ordlyd. Testen er naturligvis tilgængelig for computerskoring.

Endnu er den ikke udgivet på dansk, og det er usikkert, om det vil ske. MMPI har den svaghed, at den med sine 550 spørgsmål er meget tidsrøvende at udfylde. Dens skalaer svarer ikke til de sygdomsenheder, der indgår i DSM og ICD-systemet. Nyere instrumenter som Millon-testen er mere fokuserede på kategorier kendt i klinikken og adskiller vurde- ring af personlighed fra vurdering af symptomer. En erfaren psykolog kan ved anvendelse af to- og tretoppunktsfortolkninger dog få en nuanceret beskrivelse af den generelle psykopatologi, men er der brug for mere specifik personlighedsvurdering, er de nyere spørgeskemametoder som Five-factor model (NEO-PI-R) og Millon Clinical Multiaxial Inventory III (MCMI-III) at foretrække. Og MMPI-2 foreligger endnu ikke i en dansk udgave, i modsætning til de to nævnte instrumenter.

Bogen om MMPI-2 er let at læse, overskuelig, systematisk opbygget og en god opslagsbog til profilanalyse, og der er også en god vejledning til afrapportering af prøvens resultat. Bogen anbefales til læger, som har været interesseret i MMPI, og som måtte overveje at medvirke ved MMPI-testens eventuelle relancering i Danmark i fornyet form.

Oslo: Universitetsforlaget, 2003.

284 sider. Pris: 329 kr.

ISBN 82-15-00273-0