Skip to main content

Mobning af læger

Bernadette Guldager, konsulent, Kollegialt Netværk

29. apr. 2011
2 min.



Nogle læger bliver mobbet og chikaneret af deres lægekolleger på afdelingen, i deres lægepraksis, af sygeplejersker, sekretærer, administrativt personale, patienter mv.

Her beskrives tre situationer, hvor det er chefen, dvs. den ledende overlæge, som har udsat skiftende læger for mobning og chikane:

Den første ledende overlæge havde for vane at gå ind på den kvindelige overlæges kontor og lukke døren, så han i fred kunne overfuse hende, mens han blev tiltagende rød i hovedet og fik spytfråde om munden af bare arrigskab. Hans adfærd var syg, så hun kontaktede tidligere ansatte og erfarede herved, at andre kvindelige læger og sekretærer havde oplevet det samme. Der tegnede sig et billede af en utroværdig, latterlig, ynkelig, lille mand, som kollegerne var flove over at være sammen med i faglige kredse. Den kvindelige overlæge fandt sig heldigvis en anden arbejdsplads; denne gang med en sund og tidssvarende chef og et godt arbejdsmiljø.

Den anden ledende overlæge havde i årevis nærmest pralet med, at han ikke »kunne« arbejde sammen med kvindelige læger. Hans personale lod ham snakke, omend de vidste, at de få kvindelige læger, som havde været på afdelingen, kun havde »holdt ud« i kort tid. Sådan gik det også for afdelingens seneste kvindelige læge. Hun klagede i samråd med sin fagforening over, at den ledende overlæge usagligt havde frataget hende væsentlige arbejdsopgaver, og over, at han var ubehøvlet, nedladende og gav sårende bemærkninger - også i andre ansattes påhør.

Hvorfor stoppede kollegerne ikke mobningen? Nød de at se lægen blive pint og plaget?

Den tredje ledende overlæge var kendt for helst at ville ansætte underdanige, kvindelige læger, da disse ikke umiddelbart syntes at have problemer med hans behov for særlige kontrolforanstaltninger. Eftertiden viste dog, at kun få af afdelingens kvindelige læger forblev inden for det pågældende lægespeciale. De trivedes næppe ved afdelingens ledelsesform og det syge arbejdsmiljø, selvom de dengang bed ubehaget i sig.

Det er uhyggeligt, at man inden for det enkelte speciale og via sygehusledelsen ikke formår at stoppe en mobbende og chikanerende kollega. Arbejdstilsynet har oprettet en hotline på tlf. 7012 1288, og du kan ringe dertil, hvis du selv bliver mobbet, eller hvis du er vidne til mobning. Kollegialt Netværk for Læger hjælper også gerne samt opfordrer Lægeforeningen til at skabe debat om mobning og (sex)chikane.