Skip to main content

Mødet mellem to verdener. Patienter og behandlere i alkoholmisbrugsbehandlingen Nielsen AS.

Overlæge Finn Zierau E-mail: fz01@bbh.hosp.dk

1. nov. 2005
2 min.

Bogen er en lettere redigering af forfatterens ph.d.-afhandling, som er et kvalitativt studie, der forsøger at beskrive, hvordan alkoholpatienter og behandlere oplever den terapeutiske situation, og hvordan begge parters forventninger og kulturelle udgangspunkter også spiller ind for deres oplevelser af et behandlingsforløb, samt hvad de hver for sig fokuserer på og tager med sig fra behandlingen.Bogen omfatter i alt 13 kapitler, der hver for sig er bygget pædagogisk op med en lille informativ indledning til kapitlet. De syv første kapitler beskriver baggrunden for forfatterens holdninger, hvor blandt andet kapitel 2 skal fremhæves, idet det giver en udmærket oversigt i alkoholmisbruget fra forskellige synsvinkler, som et symptom på psykologiske eller sociale faktorer, misbrug i kognitivt perspektiv, som livsstil og endelig sygdomsmodel, som kendes fra Minnesotabehandling. Det fremgår, at forfatteren selv ser alkoholproblemer som en indlært adfærd, der i princippet kan aflæres igen. Afsnittet om, hvilken behandling der virker, er særdeles velskrevet, og en meget interessant undersøgelse omkringpatientkarakteristika pointerer, at alkoholisme for mange er en selvlimiterende lidelse, og at der også er en del patienter, der senere hen lærer at drikke moderat.

Meget modsat af, hvad der siges i behandlerkredse.

I de følgende kapitler gennemgås teorier om, hvordan behandlerne ser på den behandling, de giver, og hvad patienterne oplever af den behandling, de får, samt modsætningerne mellem de historier, både patient og behandler oplever om den samme sag. I alt er gennemgået 27 cases, hvoraf ca. 25% ikke fortsætter med behandling. Kapitlerne munder ud i en diskussion om den kvalitative forsknings styrke og svaghed.

Forfatteren konkluderer, at patienternes egen oplevelse af deres misbrug viser, at misbrug er en konstrueret tilstand, en kulturel produktion, som ved hjælp af »historier« betragtes som patienternes forhandling af deres eget moralske ansvar for deres drikkeri. Men når det er sagt, slutter forfatteren med de gode pointer i ethvert behandlingsforløb, nemlig at for at en god behandling kan lykkes, skal der være autenticitet, varme og accept, ubetingethed og empati fra behandlerens side og fra patientens tillid, venlighed, imødekommenhed og modtagelighed for empati. Der skal være enighed om mål og enighed om opgaver samt en accept af, at patienterne ændrer mål undervejs.

Det er lidt usikkert, hvem bogen egentlig henvender sig til. Hvis det er en gennemsnitsbehandler uden den store videnskabelige indsigt, er der måske lige vel nok med fremmedord. Men på trods af dette synes jeg alligevel, at bogen er læseværdig for den interesserede læser.

Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2004.

237 sider. Pris: 248 kr.

ISBN 87-7838-850-3