Skip to main content

Mogens Fog 1+2 Bind 1. Fra modstandshelt til landsforræder Bind 2. Den røde rektor

Professor, overlæge Olaf B. Paulson E-mail: olaf.paulson@nru.dk

4. sep. 2009
2 min.

Forfatter:Morten MøllerForlag: K_benhavn. Gyldendal, 2009SIDER: 832

Pris: 499 kr.

ISBN: 978-87-0207-107-8

Den unge historiker Morten Møller har skrevet et fascinerende storværk om Mogens Fog (1904-1990) med analyse af Mogens Fogs mange aktiviteter og funktioner. Værket er velskrevet og let læseligt, man bliver hurtigt fanget af det og læser med fornøjelse.

Mogens Fogs dynamiske virke og intellekt kom på mange måder til at præge udviklingen i Danmark. Fra ungdommen var han kommunist og blev tidligt medlem af partiets centralkomite, han uddannede sig som læge og neurolog og blev i 1938 professor i neurologi ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, han var aktiv med centrale funktioner i modstandskampen under 2. verdenskrig, han var minister i frihedsregeringen efter krigen og sluttede sin aktive karriere som rektor for Københavns Universitet. Mogens Fog var således læge, leder, organisator og i høj grad politiker.

Bogen beskriver og analyserer holdningen til kommunismen, hvor ikke alt gik som forventet, og som man havde kunnet håbe på. Først i 1968 med Sovjets militære indgriben i Tjekkoslovakiet tog Mogens Fog afstand fra den sovjetiske kommunisme.

Rektorperioden er et spændende afsnit, og Morten Møller kommer ind bag facaden af optakten til valget som rektor, til den anerkendelse Mogens Fog vandt i forbindelse med varetagelse af embedet, bl.a. i forbindelse med studenteroprøret i 1968 og til den kritik han samtidig mødte.

Mogens Fogs faglige aktivitet som neurolog og forsker omtales mere kortfattet. Han uddannede sig til neurolog og skrev disputats (et mesterværk om hjernens blodcirkulation) for få år senere at blive professor i faget. I den periode var han mindre aktiv politisk, men allerede året efter udnævnelsen til professor brød anden verdenskrig ud, og Mogens Fogs politiske engagement kom i høj grad til at præge de kommende år. Etableringen og skabelsen af kommunismen efter 1. verdenskrig og 2. verdenskrig med modstandsaktivitet og efterfølgende medlemskab af frihedsregeringen og til sidst rektorembedet var således væsentlige ydre faktorer, der trak over i det politiske og organisatoriske og kom til at præge hans virke. Dette bærer Morten Møllers værk også præg af.

Når man læser Mortens Møllers tobindsværk om Mogens Fog, bliver man imponeret. Morten Møller når som sagt i høj grad at komme ind bag facaden. Et spændende og fængslende værk.