Skip to main content

Når selvmordet truer - livet til debat Madsen BH, Nordentoft M, Zøllner L.

4. nov. 2005
2 min.

De første ni kapitler er skrevet af Bente Hjorth Madsen , der er psykolog og leder af Center for Selvmordsforebyggelse i Århus. Hendes tilgang til forståelsen af selvmordsadfærd er kognitiv psykologi, der bygger på, hvad mennesket tænker om sig selv og om verden. Lad det være sagt med det samme: Det er hun kommet ualmindelig godt fra. Hun giver en letlæst beskrivelse af de afvigende, psykologiske træk ved selvmordsadfærd, såsom impulsivitet, kognitive forvrængninger, lav frustrationstolerance, håbløshedsfølelse, lav selvværdsfølelse og uhensigtsmæssig aggressionsforvaltning. Det er kognitiv terapi, som hun anvender. Hendes tilgang er i alle kapitler den kliniske, og hun undlader for det meste at give sig af med teoretiserende forklaringer, som faglitteraturen om psykoterapi er så overfyldt med. Det er sjældent, at man får så godt et indblik i psykologisk behandling i praksis.

Enkelte kritikpunkter skal dog anføres. Hvis bogen også havde omtalt randomiserede studier af behandlingseffekt på selvmordsforsøg, ville det have støttet den behandlingsform, som bogen beskriver, idet en metaanalyse har vist, at kognitive, problemorienterede terapiformer var mest lovende, om end ikke signifikant bedre end rutinebehandling [1]. I sin beskrivelse af behandlingen af selvmordstruede går Bente Hjorth Madsen let hen over, at næsten halvdelen af patienter med selvmordsforsøg har misbrug, ca. en fjerdedel lider af psykose eller depression og over en tredjedel har en personlighedsforstyrrelse. Måske henvises kun de mest raske patienter med selvmordsadfærd til Center for Selvmordsforebyggelse, således at der i beskrivelsen har indsneget sig confounding by indication. I to kapitler, skrevet af Merete Nordentoft , rådes der dog bod på dette. Kort og koncist beskrives der i disse kapitler psykiatriske og andre risikofaktorer for selvmord, og der gives en informativ oversigt over forekomst af selvmord og selvmordsforsøg.

Lilian Zøllner, der er leder af Center for selvmordsforskning i Odense, skriver om forebyggelse ud fra ressourceperspektivet, men det er en generel beskrivelse, som næsten ikke beskæftiger sig med selvmordsadfærd.

Som helhed er bogen vellykket. Den vil være til stor nytte for alle, der møder patienter med selvmordsadfærd. Bogen kan varmt anbefales.

København: Munksgaard Danmark 2003.

152 sider. Pris: 198 kr.

ISBN 87-628-0392-1

Overlæge Sigurd E. Benjaminsen

E-mail: d140619@inet.uni2.dk


Referencer

  1. Hawton K, Arensman E, Townsend E et al. Deliberate self harm: systematic review of efficacy of psychosocial and pharmacological treatments in preventing repetition. BMJ 1998;317:441-7.