Skip to main content

Ni grunde til ikke at anbefale proteinrig kost

Overlæge Peter Marckmann, Medicinsk Afdeling, Roskilde Sygehus, peter.marckmann@dadlnet.dk

11. jan. 2013
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Der slås for tiden på tromme for proteinrig kost i forskellige udgaver og med betegnelser som Diogeneskosten, verdens bedste kur, Atkinsdiæten, stenalderkosten m.v. Det er især vægtreduktion, som benyttes i argumentationen for den proteinrige kost, mens andre sundhedsmæssige eller samfundsmæssige aspekter ikke ofres samme opmærksomhed. Nogle af bannerførerne for proteinrig kost betragter de kulhydratrige levnedsmidler (brød, ris, pasta) som unaturlige, ja ligefrem ufysiologiske og skadevoldende for mennesket. Proteinrig kost og argumenterne for proteinrig kost står i skarp kontrast til de aktuelle kostanbefalinger, som er baseret på mangeårige videnskabelige diskussioner og prioriteringer.

Undertegnede vil gerne advare mod, at danske læger og den danske befolkning falder i den proteinrige gryde. Her er ni gode grunde til ikke at vælge proteinrig kost som middel til at fremme sundheden:

1) Der var intet påviseligt vægttab ved at spise proteinrig kost i verdens største undersøgelse af emnet (Diogenes) [1].

2) Verdens muligvis sundeste og meget velundersøgte kosttype - middelhavskosten, som den så ud på Kreta omkring 1960 - var rig på kulhydrater (brød og kartofler), fattig på protein og meget fattig på animalsk protein (kød) [2].

3) Forekomsten af både overvægt og andre velfærdssygdomme er højest i befolkningsgrupper, der har relativ høj indtagelse af kød og protein, med USA som det mest lysende eksempel. I en svensk undersøgelse fandt man øget hjertesygelighed blandt personer, som spiste proteinrigt og kulhydratfattigt [3].

4) Berømte kostforsøg som det franske Lyon Diet-Heart Trial og det amerikanske DASH-trial har vist markant gavnlige effekter af proteinbegrænset kost på hjertedødelighed og blodtryk.

5) Høj indtagelse af protein medfører øget nyrebelastning (renal hyperfiltration), hvilket anses for at kunne føre til kronisk nedsat nyrefunktion [4].

6) Høj indtagelse af protein, specielt kød, medfører øget uratbelastning og dermed øget risiko for urinsyregigt. Der vil også være øget tendens til nyresten [5].

7) Høj indtagelse af rødt kød menes at øge tendensen til at udvikle tyktarmskræft.

8) Proteinrig kost er den mest resursekrævende kosttype, som findes, og vil dermed kunne forstærke problemet med at brødføde verdens befolkning.

9) Proteinrig kost er mere miljøbelastende end andre kosttyper, da kvælstofudledningen fra produktionsdyr og mennesker vil stige proportionalt med proteinindholdet i kosten.

LITTERATlUR

Referencer

  1. Larsen TM, Dalskov SM, van Baak M et al. Diets with high or low protein content and glycemic index for weight-loss maintenance. N Engl J Med 2010;363:2102-13.
  2. Kromhout D, Keys A, Aravanis C et al. Food consumption patterns in the 1960s in seven countries. Am J Clin Nutr 1989;49:889-94.
  3. Lagiou P, Sandin S, Lof M et al. Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study. BMJ 2012;344:e4026 doi: 10.1136/bmj.e4206.
  4. Brenner BM, Lawler EV, Mackenzie HS. The hyperfiltration theory: a paradigm shift in nephrology. Kidney Int 1996;49:1774-7.
  5. Coe FL, Evan A, Worcester E. Pathophysiology-based treatment of idiopathic calcium kidney stones. Clin J Am Soc Nephrol 2011;6:2083-92.