Skip to main content

Nødvendigt opgør med DRG-korruptionen

Bjørn Skjoldbye Overlæge, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital E-mail: bos@dadlnet.dk

25. apr. 2013
3 min.

Overlægeforeningen støtter ønsker om en ny finansiering af sygehuse og omlægning af DRG-systemet. Men er det tilstrækkeligt? Det er selve DRG-systemet, der er korrupt og forhindrer en rationel udnyttelse af sundhedsresurserne.

Danske Regioner erkender, at DRG-systemet er utidssvarende. Det magter ikke at belønne den dynamik og foretagsomhed, som Regionerne er afhængig af for at kunne føre store visioner om kvalitet, forløbssammenhæng og lighed ud i livet - og i bund og grund sikre danske patienter mest mulig sundhed for pengene.

Kerneproblemet med DRG er, at det er en administrativ valuta, der ikke afspejler den faktiske værdi af en sundhedsydelse. Sundhedssektoren får fra skatteyderne en indbetaling af danske kroner, som fordeles på de forskellige sundhedsydelser i en blanding af mellemregninger bestående af en DRG-valuta og rigtige danske kroner.

Planøkonomi

Der fifles åbenlyst med vekselkursen fra DRG til danske kroner, som i sidste ende skal betale for alle sundhedsydelserne. Mellemregningerne fortaber sig, men regningen er jo allerede udskrevet til skatteyderne. DRG-afregninger er i bund og grund en planøkonomisk styreform, der ikke adskiller sig fra opgørelsen og afregningen af produktivitet i Sovjetunionen. DRG er »kejserens nye klæder«, som vi og vores ledere omtaler og behandler med større respekt, end det fortjener.

Afdelinger ansætter eller udnævner særlige DRG-kyndige læger og sekretærer til at varetage DRG-forretningen på afdelingen på den mest givtige måde. Med stor kreativitet fortolkes og omskrives der, så DRG-systemet sikrer afdelingen flest mulige danske kroner. Her kommer den korrupte tankegang ind. Korruptionen skabes dog ikke på afdelingerne, men på øverste administrative niveau, hvor man sætter og konstant ændrer reglerne. Resultatet bliver ligesom i Sovjetunionen irrationelt.

Man beholder en indlagt patient, som kan gå hjem på orlov, frem for at forløbet blev ambulant. Man foretager en DRG-tung operation på sygehus A og overfører så patienten til det DRG-lette, men samlet ligeså resursekrævende efterforløb på sygehus B. Eksemplerne er endeløse.

Faktisk værdi

Kursen på et DRG-point er nemlig administrativt bestemt gennem regler og satser, procentuelle reduktioner og ekstra ydelser mv. – og den kan hæves, sænkes eller omfordeles administrativt (f.eks. når en ydelsesværdi ved en knækgrænse sættes ned til 66%). DRG værdien repræsenterer kun i få tilfælde noget, der ligner den faktiske værdi af de leverede ydelser i et patientforløb, det er derfor uholdbart at sammenligne en DRG-takst på et offentligt sygehus med den samme ydelse hos en praktiserende speciallæge eller på et privathospital. DRG-taksten for en ydelse på et offentligt sygehus indeholder ikke engang hospitalets driftsudgifter (varme, portør, gartner, mv.) og heller ikke afskrivninger på hospitalets bygninger.

Når der bygges flere nye superhospitaler på en gang, vil forbruget af danske kroner til sundhed stige betydeligt. Danmarks sundhedsstatistik vil fremstå med flotte tal, men mange af de ydelser, der vil blive leveret på de nye sygehuse, kunne leveres billigere i den eksisterende private sektor eller på eksisterende sygehuse – hvis målet var at få mest sundhed til flest mulige danskere. Det ville blot kræve en afregningsform, hvor pengene følger patienten, og en fri prisdannelse.

En opgave for Overlægeforeningen

Der har hidtil været ideologisk basis i Regionerne for at bevare et DRG-univers frem for at vende sig mod en fri prisdannelse. Styring frem for rationel drift.

Det vil være en vigtig opgave for Overlægeforeningen at gå i rette med den planøkonomiske ideologi under den uundgåelige reform af sundhedsfinansieringen, der er forestående – bedre før end siden.

Danskerne kan med rette forlange, at korruptionen i sundhedsvæsenet ophører. Desværre bliver det – ligesom i Sovjetunionen – svært at gøre op med, da det også indebærer et opgør med hævdvundne privileger.

INTERESSEKONFLIKTER: Bjørn Skjoldbye ejer ultralydeksperten.dk der udfører ultralydundersøgelser og biopsier for klinikker og hospitaler