Skip to main content

Nordisk harmonisering inden for klinisk biokemi

Overlæge, dr.med. Johan Lanng Nielsen. E-mail: johan.lanngnielsen@as.aaa.dk

14. maj 2007
2 min.

Kvaliteten af klinisk biokemiske analyser er steget gennem årene takket været standardisering inden for enheder og nomenklaturer og ikke mindst takket være indførelse af referenceintervaller, så de enkelte laboratoriers analyser er sammenlignelige.

Det store standardiseringsarbejde i Danmark har medført enegang på visse områder, så Danmark har stået alene med molære enheder inden for analyser, som udtrykkes i andre enheder internationalt. Det har besværliggjort anvendelse af internationale guidelines, referenceprogrammer m.m. Desuden er det blevet besværligt at indberette laboratoriedata til kliniske databaser i de nordiske lande og internationalt med mulighed for fejl. Det har også været vanskeligt for de patienter, som søger oplysninger på internettet.

Det er derfor et meget velset projekt, som Nordisk Forening for Klinisk Kemi har startet i form af det såkaldte NORIP-projekt med udarbejdelse af fælles enheder og et fælles nordisk referenceinterval.

Udvalget for analysekvalitet under Dansk Selskab for Klinisk Biokemi har publiceret en oversigt over nordiske referenceintervaller for væsentlige klinisk biokemiske komponenter, som forventes indført i Danmark i 2007 [1]. I mine øjne er de vigtigste ændringer, at albumin og protein udtrykkes i g/l. Jeg vil ønske, at også immunglobulinkoncentrationer, B2-mikroglobulinkoncentration og M-komponent-koncentration udtrykkes i vægtenhed pr. liter. Det gælder også hæmoglobinkoncentration, som bør udtrykkes i g/l eller g/dl. Herved vil vi i Danmark undgå at stå alene med hæmoglobin udtrykt i mmol/liter.


Referencer

  1. Brandslund I, Poulen J, Petersen PH et al. Ens referenceintervaller og harmoniserede resultater inden for klinisk biokemi i de nordiske lande - der er lys forude. Ugeskr Læger 2007;169:1216-8.