Skip to main content

Norsk Senter for Elektronisk Pasientjournal

♠ Speciallæge Karen Marie Lyng, Datalogisk Institut, Københavns Universitet, E-mail: lyng@diku.dk

7. apr. 2009
2 min.

I Norge var man tidligt ude med at indføre elektronisk patientjournal (EPJ) både i primærsektor og på sygehuse. Man har høstet en lang række fordele men har også erfaret, at der er mange udfordringer både organisatorisk og teknisk ved at indføre informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i sundhedssektoren.

I Norge har man erkendt, at der er en sammenhæng mellem den måde, arbejdet organiseres på, den IKT, der anvendes, og de kliniske resultater, man får. Man har tidligt indset nødvendigheden af at skabe forskningsbaseret viden om IKT-anvendelse i sundhedssektoren. Derfor blev Norsk Senter for Eletronisk Pasientjournal (NSEP) etableret som et kompetencemiljø i 2003 af Norges Teknisk Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) med en forskningsrådsbevilling på 5 mio. NOK pr. år i fem år.

NSEP's hovedformål er at etablere et forskningsbaseret grundlag for udvikling og implementering af EPJ. På centret er man involveret i en lang række forskningsprojekter både nationalt og internationalt. Internationalt samarbejde betragtes på NSEP som en forudsætning for at kunne holde et højt fagligt niveau lokalt.

Forskningsstrategien på centret har tre perspektiver:

- Et brugernært og sundhedsfagligt perspektiv i forhold til behov for og brug af EPJ i behandlingssituationen.

- Et overordnet systemperspektiv i forhold til at knytte information og virksomhed sammen i sammenhængende tjenester.

- Et perspektiv, som skal støtte vidensbaseret udvikling ved at tilvejebringe empiri om behov, anvendelighed og nytte.

På NSEP er der skabt et tværfagligt forskningsmiljø med en bred vifte af faglige kompetencer. Der er forskere fra sundhedsområdet, IKT samt samfundsfag tilknyttet NSEP. Det er et fællestræk for alle forskningsprojekterne på NSEP, at de er tværfaglige og anvendelsesorienterede.

Der benyttes en lang række forskellige forskningsmetoder, dog overvejende kvalitative undersøgelser, da traditionelle kvantitative undersøgelser ikke er velegnede til etablere viden om årsagssammenhæng. Centret har bl.a. etableret et laboratorium, hvor man kan lave fuldskalasimulationer af kliniske arbejdssituationer, ligesom man har et tæt samarbejde med det nærvedliggende St. Olav's hospital.

På trods af en beskeden startkapital er centret nu så etableret, at det efter ophør af forskningsrådets startbevilling er i stand til at fortsætte med 17 fasttilknyttede forskere. Centret opfattes i Norge som en motor i arbejdet med at udvikle og udbrede kliniske it-systemer, og på NSEP har man en tæt kontakt til de skønsmæssigt mere end 1.000 personer, der arbejder på fuld tid med sundheds-it i den offentlige sektor i Norge, samt til leverandørerne af it-systemer til sundhedssektoren.

For yderligere information se www.NSEP.no