Skip to main content

Nu skal læger betale for PDA-version af Lægemiddelkataloget!

Overlæge Per Bo Larsen, Amtssygehuset i Herlev, Anæstesiologisk og Intensiv Afdeling IE-mail: p.b.larsen@dadlnet.dk

13. feb. 2006
2 min.

Lægeforeningen har nu i mange år forsynet os gratis med Lægeforeningens Medicinfortegnelse (den lille grønne), og Lægemiddelindustriforeningen (Lif) har ligeledes gratis tilsendt os Lægemiddelkataloget. Disse har nu i mange år været uundværlige »værktøjer« i lægens hverdag. I de senere år er også lægemiddelkataloget, ganske i tråd med tiden, kommet i en meget anvendelig internetversion. DADL har også fuldt med tiden og har via DADLNET forsynet de danske læger med en lidt primitiv PDA-version af Medicinfortegnelsen, som dog med programmet TomeRaider virkede ganske fortrinligt. DADL og Lif er nu gået sammen i et fælles selskab (Infomatum A/S) med det formål fremover at forsyne de danske læger med informationer om lægemidlerne på det danske marked og med udgangspunkt i en fælles database. Glædeligt var det også, at man ville fremstille en »professionel« PDA-version af lægemiddelkataloget, hvorfor DADL nu per 1. april 2006 ophører med at opdatere PDA-versionen af Medicinfortegnelsen.

Overraskende er det dog, at man godt nok stiller en gratis online-PDA-version til rådighed for dem, som har en PDA med trådløs internetadgang, men samtidig vil opkræve 469 kr. (som introduktionstilbud) om året for en offline-PDA-version af Lægemiddelkataloget. Trådløs internetadgang for PDA'er kan jeg ikke forestille mig findes på ret mange af de danske sygehuse, og at »gå« på internettet med PDA'en via en GPRS-forbindelse hos de danske teleudbydere er bestemt ikke billigt.

At bruge online-version af Lægemiddelkataloget på den måde vil hurtigt blive en ganske bekostelig affære. At vi nu skal til at betale min. 469 kr. om året for at få en offline-PDA-»medicininformation« virker som en »skjult« kontingentforhøjelse for de danske læger, idet flere og flere jo netop ser en fordel i at anvende en PDA i deres hverdag og derfor slet ikke længere går med den lille grønne i kittellommen. Der-for mener jeg, at man også bør stille offline-PDA-versionen gratis til rådighed for de danske læger. Alternativt, hvis man mener, at det bliver for dyrt, kunne man lade lægerne selv vælge, hvilke to af de tre muligheder (Lægemiddelkataloget, den lille grønne, offline-PDA-version), de gratis vil have tilsendt.

På den måde tror jeg også, at Infomatum A/S vil spare mange penge på både trykning og distribution af Lægemiddelkataloget og Medicinfortegnelsen, idet tiden er ved at løbe fra papirudgaverne, og disse derfor vil blive valgt fra af mange.