Fremgang i reallønnen, højere pension, bedre vilkår for forskere og et projekt, der skal gavne afdelingslægernes karrieremuligheder. Det er blandt resultaterne af den overenskomstfornyelse, som Yngre Læger netop har indgået med Regionernes Lønnings- og Takstnævn. I lyset af de coronaprægede rammer, vi har forhandlet under, så er det et godt forlig.
Vi har vægtet det højt, at alle yngre læger får glæde af overenskomstfornyelsen. Derfor har vi i aftalen øremærket to områder, vi især ønskede at forbedre, og som netop kommer alle yngre læger til gode. Det gælder en forhøjelse af vores pension og det lille ulempetillæg for yngre læger, der går i vagt mandag til fredag i aften-/nattetimerne og lørdag og søndag i dagstiden.
Aftalen bygger oven på det fælles forlig for alle ansatte i regionerne, som Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner har aftalt. Det glæder mig, at denne aftale, på trods af coronapandemien, giver generelle lønstigninger på 5,02 procent i perioden. Det betyder en lille fremgang i reallønnen for alle ansatte. Aftalen indeholder også forbedrede seniorvilkår, blandt andet seniorbonus.
Vi har også forhandlet, hvad vi kalder en forskerpakke hjem.
Vi har vægtet det højt, at alle yngre læger får glæde af overenskomstfornyelsen
Forskerpakken indebærer krav om, at man ansættes for tre år med det samme, når man starter på sin ph.d. Og at man derudover nu har krav på, at ansættelsen forlænges, hvis man skal på barsel. Især det sidste finder jeg helt naturligt, og jeg er godt tilfreds med, at det nu vil fremgå af overenskomsten.
Et centralt element i overenskomstfornyelsen er også et nyt projekt, hvor vi skal se nærmere på, hvordan vi kan fremme karriere- og udviklingsmulighederne for afdelingslægerne. Projektet er endnu i sin spæde start, men meningen er, at det stigende antal speciallæger, der er, får mulighed for at udvikle sig både fagligt og opgavemæssigt.
Projektet skal etableres lokalt, og der bliver rig mulighed for at få indflydelse på, hvad projekterne skal indeholde, så man selv kan være med til at gøre afdelingslægestillingen endnu mere attraktiv. Det er der sat en pæn sum penge af til, som først og fremmest skal bruges til løn.
Ud over projektet for afdelingslægerne har vi med OK 21 også fokuseret på to yderligere ting for vores speciallæger.
Den ene ændring er, at når du som afdelingslæge skal subspecialisere dig, så har du nu krav på at blive ansat som afdelingslæge. Det har været et stort problem, især på de store hospitaler, og jeg er derfor rigtig glad for, at det nu skrives ind i overenskomsten.
Det andet er, at vi har fået ændret vores overenskomsttekst om speciallægers efteruddannelse, så de ti uddannelsesdage nu indgår i MUS-samtaler, at der lægges konkrete uddannelsesplaner, som skal revideres løbende. Vi har også med OK 21 aftalt, at uddannelsesdage, der ikke bruges det ene år, kan blive fordelt over flere år.
Og så betyder overenskomstfornyelsen, at det fremover er slut med at være reservelæge og 1. reservelæge. Fremover er der ingen, der er »reserve«. Men derimod blot »læge«. Det forstås af alle, og det er noget, vi længe har ønsket.
I Yngre Lægers repræsentantskab var der stor tilfredshed med indholdet og enstemmig opbakning til forliget på repræsentantskabsmødet i sidste uge. Det er jeg glad for. Nu er det alle andre yngre lægers tur til – i bedste demokratiske ånd - at give deres mening til kende. Urafstemningsmaterialet er sendt.
Tilbage er nu blot at stemme.