Skip to main content

Obstetriskt ultraljud

♠ Afdelingslæge Karen Reinhold Wøjdemann E-mail: krwo@regionsjaelland.dk

23. mar. 2009
2 min.


Obstetriskt ultraljud er egentlig en faglig rapport udgivet af svenske obstetrikere og gynækologer, men den kan sidestilles med en glimrende lærebog. Den grundige teoretiske gennemgang af basale ultralydsbegreber er absolut dens største styrke. Gennemgang af ultralyds fysik samt Doppler, to-, tre- og firedimensionel skanning er samlet her i overskuelige afsnit og kan læses samlet eller som opslag. Desværre er der ikke noget indeks, men overskrifterne er tydeligt fremhævede, og kapitlerne er opdelt så overskueligt, at man alligevel relativt let kan finde de emner, man har interesse i. En del af kapitlerne afsluttes med små opsummerende og nyttige »Fakta-rutar«.

Forfatterne skal have ros for at have medtaget og omtalt etiske aspekter, biologiske effekter, sikkerhedsaspekter, kvalitetskontrol og ergonomi.

På trods af titlen Obstetriskt ultraljud skal man frem til side 43, før man bevæger sig ind på det fagspecifikke område. Derfor kan andre (ikkeobstetrikere) med interesse for ultralyd med fordel læse den første del af bogen.

Forfatterne har valgt at medtage den tidlige graviditet, som ellers traditionelt ligger i gynækologisk regi. Her bemærkes enkelte forskelle i forhold til danske forhold, f.eks. i definitionen af hvornår en graviditet regnes for at være ekstrauterin (serum-humant choriongonadotropin > 1.000 IU/l og ingen synlig intrauterin graviditet!). Også kapitlet om invasiv dia-gnostik og datering af graviditeter bærer præg af, at man har en anden praksis på den svenske side af Sundet. På trods af forskellene er der også her så grundig en gennemgang af de enkelte emner og baggrundsstof, at man har stor glæde af at læse dem.

Kapitlerne om obstetrik har ligesom de øvrige kapitler langt overvejende grundige gennemgange af stoffet, men kan dog til tider virke noget kompakte og derfor blive lidt uoverskuelige.

Bogen slutter med et klinisk relevant, og i andre bøger ofte glemt, kapitel om postpartumultralyd af uterus, blære og bryster.

Man savner langt hen ad vejen noget mere på billedsiden
i denne bog om billeddiagnostik. Illustrationerne er for få, små og ofte af ikkeimponerende karakter. Det virker som om, nogle af forfatterne har været i deres »gamle« bunker for at finde illustrationer frem. Andre har dog gjort sig stor umage, og noget af skylden for det lidt kedelige samlede indtryk kan være det kompakte layout. Der står meget på hver side. Det er lidt synd, når man kender potentialet i faget.