Skip to main content

OLAU-grundmodul

Overlæge Bente Dyrlund Pedersen, H:S Bispebjerg Hospital. Konstitueret overlæge Lone Valbak, Aalborg Psykiatriske Sygehus. E-mail: psyk.lva@nja.dk

1. nov. 2005
2 min.

En anmeldelse

I en tid, hvor der stilles spørgsmål ved overlægebegrebets eksistensberettigelse, var vi 24 overlæger, der var på lederuddannelse i form af OLAU-grundmodul på Hindsgavl Slot fra den 20.-24. september 2004.

Kurset havde en indholdsmæssig ramme, hvor vi på fem dage kom igennem de fem lederroller: Personlig ledelse, ledelse i et politisk felt, kvalitetsledelse, forandringsledelse og ledelse af professionelle.

Tonen blandt underviserne var åben og nuanceret, præget af en stor grad af nysgerrighed og respekt i forhold til den sum af erfaring, der lå i gruppen af kursister. De fem dage havde hver sine undervisere, men den forudgående planlægning, fint forstærket af kursuslederen, medvirkede til, at kurset fremstod som en helhed og gav et godt afsæt for den enkelte til at planlægge sin egen lederuddannelse.

I debatten om overlægebegrebet fremdrages det, at mange overlæger ikke har ledelsesopgaver i traditionel forstand. Der er kommet flere overlæger, end der var tidligere, og lederopgaverne er derfor fordelt på flere hænder. Det er umuligt for cheflæger og ledende overlæger at leve op til de kolossale ledelsesopgaver, der ligger i det lægelige felt i sygehusvæsenet nu og i fremtiden: Uddannelsesansvarlig, forskningsansvarlig, DRG-ansvarlig, ansvarlig for medicinområdet med standardsortiment, kvalitetsudvikling, visitation og it-udvikling i forbindelse med EPJ.

Med den nye organisering af OLAU-uddannelsen lægges der op til, at overlægerne også på det ledelsesmæssige område specialiserer sig. Den enkelte skal personligt, og i samarbejde med sit sygehus, gøre sig klart, hvilket felt han/hun har interesse for at fordybe sig i, og hvad der er brug for, der hvor han/hun er ansat.

Både ved de skemalagte indslag, men også og måske især ved samtaler i pauserne og om aftenen stod det klart, at der i de seneste år har været store forandringer på det organisatoriske felt på de danske sygehuse. Der er ingen tvivl om, at det danske sygehusvæsen også i fremtiden vil have brug for en forandringsparat overlægegruppe, som kan være med til at gå foran for at sikre, at vore patienter får den bedst mulige udredning og behandling. Denne stemme vil utvivlsomt få større kraft, hvis overlægerne udtaler sig ud fra en forståelse af sygehusvæsenets overordnede struktur og ud fra en sikker forståelse af sit eget ståsted. Man kan kun bevæge sig selv og andre, hvis man kender sit eget udgangspunkt og baggrunden for det.

Vi kan således i høj grad anbefale kolleger at deltage i OLAU-grundmodul.