Skip to main content

Om bestemmelse af minutvolumen med Stewart-Henriques-Hamiltons indikatorfortyndingsprincip

Professor Jens H. Henriksen, Klinisk Fysiologisk-Nuklearmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, E-mail: jens.h.henriksen@hvh.regionh.dk

4. apr. 2008
3 min.

Indikatorfortyndingsprincippet til flowbestemmelse er en fremragende metode til klinisk anvendelse og forskningsbrug. Det var derfor glædeligt at læse Christiansen et al's statusartikel [1]. To uddybende kommentarer er måske på sin plads.

Indikatorvalg

En forudsætning for metoden er, at der ikke finder indikatortab sted mellem injektion og opsamlingssted. Klassisk er der anvendt farvestoffer bundet til plasmaproteiner (indocyaningrønt, Evans Blue, T1824), radioaktivt mærket albumin, mærkede erytrocytter, kulde mv. [2]. Lithiumionen er en ekstracellulær indikator, der udveksles over kapillærmembranen. Dette giver mindre recirkulationsproblematik, men tab til det pulmonale interstits ved første passage. Undersøgelser udført bl.a. på Klinisk Fysiologisk-Nuklearmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, har vist, at anvendelse af en række lavmolekylære indikatorer, der udveksles til lungernes interstits og vandvolumen (eksempelvis 99mTc-pertechnetat, 14C-ethanol, 3H2O) giver korrekte og reproducerbare minutvolumenbestemmelser. Dette hænger formentlig sammen med, at lungernes vandvolumen er beskedent, og udvekslingen af disse indikatorer foregår reversibelt med hurtig tilbagediffusion. Såfremt der er tale om patienter med øget pulmonalt væskevolumen (svær lungestase og lungeødem), er det ingen selvfølge, at disse forudsætninger er opfyldt. Som det korrekt anføres af Christiansen et al, kræves der hertil yderligere validering, men alt i alt peger undersøgelser heraf i retning af, at det er et mindre problem i den praktiske klinik. Bias går i givet fald i retning af overvurdering af minutvolumen i disse situationer. Det klassiske krav om anvendelse af en strikt intravaskulær indikator er således ikke rimeligt at opretholde.

Anvendt nomenklatur

Et lille hjertesuk. George Niel Stewart anvendte kontinuerlig infusion i sin originale publikation fra 1897. Den danske fysiolog Valdemar Henriques [3], der var professor i fysiologi ved Københavns Universitet i 1911-1934, var den første, der publicerede flowbestemmelse med indikatorfortyndingsprincip, som vi kender i dag [4]. Han publicerede desværre sine resultater i et tysksproget tidsskrift uden anvendelse af illustrationer, men de første minutvolumenbestemmelser var af fremragende kvalitet [3]. William Ferguson Hamilton udviklede samme teknik i 1928 [5] uden at kende Henriques' tidligere arbejde. Hamilton publicerede de kendte indikatorfortyndingskurver, der gjorde ham verdensberømt. Stewart og Hamilton var begge amerikanske fysiologer. I dag kender vi den fulde historie bag indikatorfortyndingsprincippet, der bør betegnes Stewart-Henriques-Hamiltons eller Henriques-Hamiltons princip, ikke mindst i danske artikler [2, 3].


Referencer

  1. Christiansen C, Hostrup A, Tønnesen E et al. Kredsløbsmonitorering med lithium dilution cardiac output-systemet. Ugeskr Læger 2008;17:522-4.
  2. Lassen NA, Perl W. Tracer kinetic methods in medical physiology. Flow or flux by bolus injection: outlet mixing, the Henriques-Hamilton Principle. New York: Raven Press, 1979:24-38.
  3. Henriksen JH. Valdemar Henriques (1864-1936). Ugeskr Læger 2007;169: 2875.
  4. Henriques V. Über die Verteilung des Blutes vom linken Herzen zwischen dem Herzen und dem übrigen Organismus. Biochem Zeitschr 1913;56:230-48.
  5. Hamilton WF, Moore JW, Kinsman JM et al. Simultaneous determination of the pulmonary and systemic circulation times in a man and of a figure related to the cardiac output. Am J Physiol 1928;84:338-44.